Ekologové zaútočili na Nečase: Sliboval protipovodňový NERV, a nic

07.06.2013 21:57

Ekologové z Hnutí Duha kritizují vládu za to, že nedělá nic, aby povodním zabránila. Podle nich není řešením budování protipovodňových stěn ani přehrad. Ty řeší jen následky. Kritizují zejména premiéra Petra Nečase, který prý po povodních v roce 2010 mluvil o vzniku "protipovodňového NERVu", který by sitaci řešil, ale nic neučinil. A teď prý dokáže mluvit pouze o stavění hrází, kter podle ekologů nic neřeší.

Ekologové zaútočili na Nečase: Sliboval protipovodňový NERV, a nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

Mělo by se především zabránit další regulaci vody v krajině a snažit se o návrat k původnímu přirozenému stavu, který byl zničen v minulém století. Délka českých řek a potoků se za poslední stovku let zmenšila o celou třetinu. Tím se zvyšuje rychlost proudu a pravděpodobnost vylití do zastavěných oblastí.

Musí se zlepšit také hospodaření v lesích a na polích

„Velké přehrady nejsou správnou odpovědí na povodně. Neřeší jejich příčinu, ale následek. Správným lékem je vhodná zádrž vody v celých plochách povodí," uvedl expert na ochranu vod a říční systémy a předseda občanského sdružení Živá voda Jiří Malík.

Podle Malíka ale nestačí „jen“ snahy obnovit původní koryta řek a potoků. Musí se totiž zlepšit i hospodaření v lesích a na zemědělské půdě. Zcela nevhodné je zastavování niv, které vždy sloužily k rozvodnění toku, pokud se hladina zvýšila. „Poslanci by také měli reformovat lesní zákon, aby vyloučil holosečné kácení. Ozdravení krajiny je úkol na desítky let, ale tím spíše bychom měli začít,“ prohlásil programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

reklama

autor: lze

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …