Ekonom: Čína padá kvůli viru. Radovat se? Ne, zde jsou důsledky pro Česko

03.02.2020 11:57

Je ekonomická krize za rohem? Nový typ koronaviru způsobuje potíže v globální ekonomice. Čína byla ve snaze zabránit dalšímu rozmachu nebezpečného patogenu donucena přijmout drakonická opatření. Již déle než týden jsou oblasti, klíčové pro čínskou ekonomiku, stiženy vážnými omezeními. A nyní je jasné, že tento stav bude ještě nějakou dobu pokračovat. Na ekonomice se to již projevuje. Vážný propad čínského soukolí by mohl spustit řetězovou reakci v celém světě. A český ekonom vypočítává, jak by utrpělo naše hospodářství.

Ekonom: Čína padá kvůli viru. Radovat se? Ne, zde jsou důsledky pro Česko
Foto: Twitterový účet @Mikeygy
Popisek: Pilot na letišti ve Wu-chanu na počátku pandemie

Jak informuje například americká stanice CNBC, v Číně je momentálně v nejméně 24 provinciích, regionech a obcích nařízeno podnikům, aby přerušily provoz. Různé stupně karantén a omezení pohybu osob pak platí pro území, která dohromady v minulém roce vytvořila cca 80 % čínského HDP a stála za 90 % čínského exportu. Například v 22milionovém Pekingu platí doporučení, aby lidé do 10. února pracovali z domova. Skoro 60milionová provincie Chu-pej pak chce továrny a obchody udržet zavřené nejméně do 14. února. Pokračující omezení by tak mohla mít závažné dopady na světovou ekonomiku.

Anketa

Chcete, aby Hana Lipovská byla zvolena členkou Rady ČT?

97%
3%
hlasovalo: 14221 lidí

Ekonomové ze společnosti Morgan Stanley dokonce odhadují, že pokud by se čínské oslavy lunárního Nového roku protáhly o týden, mohla by průmyslová produkce za leden a únor spadnout o 5 až 8 procentních bodů. Své továrny v Číně museli uzavřít i světoví giganti, jako třeba automobilka Tesla, kanceláře dočasně zavřel i Google.

Znovu se otevřely čínské akciové trhy a obchodování připomínalo spíše pád laviny. Například ukazatel síly šanghajské burzy, index Shanghai composite, se propadl o 8 %. Mnoho klíčových surovin, mezi nimi například ropa, nebo železná ruda, kleslo o denní povolené maximum. Padala celá burza, snad s výjimkou zdravotnických firem. Poslední pokles podobného rozsahu zažily čínské trhy v roce 2007.

Pokles navíc přišel navzdory masivním ochranným opatřením čínské vlády, mezi které patřilo například snížení reverzních repo sazeb provedené čínskou centrální bankou. To umožnilo firmám snazší přístup k úvěrům. Čínu toto opatření přitom vyšlo na cca 22 miliard dolarů. Problémy ale zažívá také celosvětový trh s ropou. Čínská poptávka po ní klesla v důsledku koronavirové nákazy o 3 miliony barelů denně, což kymácí světovými trhy. Na to reagoval i kartel OPEC, který kvůli poptávkovému šoku svolává mimořádné zasedání.

Barel ropy Brent se dnes prodává za cenu okolo 56,5 dolarů, přičemž ještě před dvěma týdny byla jeho cena na hranici 65 dolarů. Pro koncové české spotřebitele to může mít mírný pozitivní efekt v podobě zlevnění pohonných hmot. Celkově ale podle odhadu ekonoma Lukáše Kovandy může koronavirus české ekonomice ublížit, a to v závislosti na tom, jak moc zpomalí ekonomika Číny. „Pokles růstu čínské ekonomiky o procentní bod vyvolává pokles růstu české ekonomiky až o 0,3 procentního bodu,“ uvádí Kovanda. „To ovšem znamená, že propouštění v ČR bude výraznější než nebýt koronavirové infekce a je třeba počítat s mírným nárůstem míry nezaměstnanosti v ČR. A to vše předpokládá, že se nákaza výrazněji nerozšíří mimo Čínu. Pokud se rozšíří, bude dopad na českou ekonomiku ještě tíživější,“ pokračuje ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…