Ekonom: Fiala zvedne daně. Zde je důkaz

24.06.2022 7:59 | Ze sítí

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda si všímá, že vláda Petra Fialy (ODS) poprvé zmínila, že by daně nemusely zůstat ve stávající výši, jak slibovala před volbami. Jde sice zatím jen o „vysílání signálů" přes vládní poradce, i tak má ale Kovanda jasno. Jasno měli i diskutující pod jeho příspěvkem.

Ekonom: Fiala zvedne daně. Zde je důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

„Fialova vláda poprvé signalizuje, že bude zvyšovat daně. Připouští to opatrně a nepřímo, přes své odborné rádce. I tak jde o významný posun. Jde o doznání, že se již nedaří nalézt rozpočtové úspory v dostatečném objemu. Hlavní předvolební slib se tak nemusí dočkat naplnění,“ píše Lukáš Kovanda na své twitterovém účtu.

Jde o reakci na tiskovou zprávu Úřadu vlády, která byla vydána v souvislosti se zasedáním NERV (Národní ekonomická rada vlády), kde se uvádí, že důležitým tématem jednání byl státní rozpočet. V dohledné době se podle úřadu sejde pracovní skupina pro veřejné finance a zabývat se bude mimo jiné nutností aktualizovat státní rozpočet pro letošní rok.

ČTK píše, že člen rady a hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek k jednáním o rozpočtu uvedl, že dnešní diskuse byla otevřená všemi směry. A i témata, která byla dříve prezentovaná jako neprůchodná, se tak podle něj možná stanou průchodnějšími. Jde například o možnost zvyšování daní. „Nejen odborná veřejnost, ale i politická reprezentace začíná cítit, že je potřeba se dívat na všechny možnosti ve státním rozpočtu, včetně zvyšování daní".

„Diskuse má být otevřená. Ale politickou odpovědnost ponese vláda a ta nakonec rozhodne," uvedl na dotaz, zda koalice začala měnit názor na změnu ve vybírání daní, Zbyněk Stanjura, ministr financí za ODS.

 

Na Kovandově twitterovém účtu se spustila diskuze, v níž někteří vládu obhajovali, ale mnoho jich nebylo. Další pak připouštěli, že je zvýšení daní nutné, jen se vládě nehodilo do předvolební kampaně a našli se i tací, kteří prorokovali konec současné vlády.

„Je to logický krok. Ale to věděli už před volbami, jen se to v tu chvíli tzv. nehodilo," psal např. jeden z diskutérů.

„A oni, Kovando, věděli loni před volbami, co udělá s ekonomikou CZ celá krize s energiemi, válkou, migrací a pod.??? Věděli, tak ukážou prognózy, kde to psali. Ony ty předvolební sliby byly na základě faktů z té doby, nikoliv na základě faktů teď, kdy je toho dost jinak, víme?" zastával se vlády druhý.

„Prostě předvolební sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce,“ dodal se smějícím se smajlíkem třetí.

Další diskutující ale zcela vážně předpověděl konec Fialova kabinetu.

„A to bude definitivní konec této vlády... protože mít se hůř a ještě být trestáni zvedáním daní jen proto, aby je někdo jiný mohl prožrat (protože o ničem jiném ta vládní sekera není, než o spotřebě), to spousta lidi nerozdejchá...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…