Ekonom Kohout: Víte, co strašného by se mohlo stát v Řecku? Ne, nikoliv bankrot. Něco horšího

09.02.2015 8:51

Řecký bankrot se Pavlu Kohoutovi, řediteli pro strategii společnosti Partners, jeví ve světle receptů „levicových extremistů“ ze Syrizy pro ekonomiku i zahraniční politiku jako pseudoproblém. Úplně nejhorší je prý fakt, že vidina arabských peněz by mohla Řecko nasměrovat do náruče Rijádu či Teheránu.

Ekonom Kohout: Víte, co strašného by se mohlo stát v Řecku? Ne, nikoliv bankrot. Něco horšího
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Kohout se v komentáři pro Lidové noviny nejprve pozastavil nad ekonomickými nápady Syrizy, které označuje pojmem „levicový extremismus“. Své tvrzení zakládá hned na několika argumentech. Vládnoucí strana má prý totiž ve svém programu 75procentní zdanění příjmů nad půl milionů eur ročně či požadavky na znárodnění bank, železnic, letišť a síťových odvětví.

A například problematiku nezaměstnanosti chce údajně Syriza řešit právní ochranou. „Chce vlastně zakázat propouštění v duchu hesla „poručíme větru, dešti, trhu“. Nikoho na krajní levici nezajímá, že tyto recepty nikdy nefungovaly, neboť fungovat nemohou. Podnikatel, který nemůže v případě potřeby propouštět, nebude radši nikoho přijímat a výrobu přesune zpět do Číny,“ oponuje Kohout.

Mnohem hrozivějším faktem je nicméně dle Kohouta zahraniční politika Syrizy. Řecko by dle ní údajně mělo vystoupit z NATO, zavřít vojenské základny, ukončit spolupráci s Izraelem, zlepšit vztahy s Tureckem, podpořit palestinské Araby (tedy včetně Hamásu), otevřít se imigraci a podpořit sjednocování imigrantů.

Proč to všechno? Dle Kohouta částečně z tradičních důvodů, neboť evropská levice prý miluje arabské a islámské autoritativní režimy, ale i kvůli vidině arabských peněz. Syriza si prý totiž myslí, že Rijád nebo Ankara ochotně pomohou výměnou za politické ústupky. To ale považuje ředitel pro strategii společnosti Partners za neradostnou perspektivu. „Hrozí nebezpečí, že Evropa ztratí Řecko jako součást své civilizace. Řecká politika bude diktována v lepším případě Ankarou, v horším případě Rijádem, nebo dokonce Ramalláhem či Teheránem. Neradostná perspektiva. Vedle ní je řecký bankrot pseudoproblémem,“ konstatuje Kohout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…