Ekonom Kohout varuje před vládním návrhem: Je to nášlapná mina

10.05.2013 8:24

Sněmovna by měla zamítnout návrh ústavního zákona o takzvané dluhové brzdě. Česká ekonomika potřebuje zkrotit dluh. Předložený zákon je ale vadný. Podle komentáře ekonoma Pavla Kohouta pro deník MF Dnes je postaven na chybném mechanismu evropského fiskálního kompaktu.

Ekonom Kohout varuje před vládním návrhem: Je to nášlapná mina
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Zákon uvádí, že při překročení určité hranice poměru dluhu k hrubému domácímu produktu se aktivují určitá opatření. Mezi ně patří zvyšování daní a omezování výdajů. Státní dluh ale roste především během recese, jak připomíná Kohout. Zvyšování daní a omezování výdajů pak mohou snadno z recese udělat hospodářskou krizi.

Dluhová brzda bude jako daňová nášlapná mina

„Dluhová brzda bude fungovat jako automatický destabilizační mechanismus. Jako daňová nášlapná mina,“ tvrdí Kohout.

Na jednání o zákonu přišla ČSSD s požadavkem, aby se nesnižovaly daně. Pravicový ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na to kývl. Pokud se překročí hranice státního dluhu nad padesát procent hrubého domácího produktu, „vláda nepředloží Poslanecké sněmovně návrhy změn daní a poplatků, které snižují příjmy z daní a poplatků sektoru veřejných institucí v úhrnu na daný rok a v úhrnu na každý následující rok“.

V praxi by tak došlo ke spirále: vyšší daňové sazby – hospodářské zpomalení – více daňových úniků – nižší výběr daní – mnohem vyšší daňové sazby. Problematický paragraf navíc zakazuje snižování daní současně se snižováním výdajů.

Ve Švýcarsku umí lépe. Libovolné zvyšování daní tam není možné

Podle Kohouta by bylo lepší inspirovat se u příkladu Švýcarska. Tam existuje striktní výdajový strop. Jsou povoleny deficity, ale musejí být později kompenzovány přebytky. Nelze tam také libovolně zvyšovat daně.

Švýcarsko má ústavní strop na federální daňové sazby z příjmů firem (8,5 procenta) a jednotlivců (11,5 procenta). Zvýšit daně z příjmů na celostátní úrovni je tam téměř nemožné. Mezi švýcarskými kantony funguje daňová konkurence. Daňový kartel je vyloučený.

Takový systém umožňuje podle Kohouta ortodoxní pravicovou i levicovou keynesovskou politiku. Neumožňuje ale zabřednout do extrémně vysokých daní a dluhů. V českém případě tam směřuje Kalouskův návrh za asistence ČSSD. Poslanci by se měli inspirovat ve Švýcarsku a smést zákon o dluhové brzdě ze stolu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…