Ekonom Sedláček: Vláda neumí šetřit. Takže musíme zvednout DPH

19.10.2012 9:24

Tomáš Sedláček, známý ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), podporuje krok kabinetu Petra Nečase zvýšit DPH, který vedl až k vnitrostranickému boji uvnitř ODS. Vláda totiž podle něj neumí šetřit. Nemá tak jiné možnosti, jak snižovat státní dluh.

Ekonom Sedláček: Vláda neumí šetřit. Takže musíme zvednout DPH
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

"Premiér s námi každý měsíc konzultuje kroky. Se zvyšováním DPH souhlasím – jako drtivá většina NERVu. Vláda totiž není schopná moc škrtat,“ odpověděl Sedláček v on-line rozhovoru se čtenáři serveru Lidovky.cz.

K vládě Petra Nečase ale jisté výhrady přesto má. "Mrzí mě, že vláda nepodepsala fiskální kompakt a že boj s korupcí není tak 'bojový', jak jsem si představoval," dodal.

Boj s korupcí nabral správný směr

Sedláček označil za jeden z klíčových momentů svého života svoji první práci v Leadership fóru. "Naším cílem bylo, aby se o korupci začalo veřejně psát. Koukám, že se nám náš cíl splnil," řekl ekonom.

Podle něj se v boji proti korupci konečně podařilo uskutečnit důležitý posun. "Policie zatýká i vlivné politiky, či jejich blízké. Kdyby se u nás nekradlo, byly bychom o hodně dál. Lépe by se vysvětlovaly reformy, lépe by se podnikalo a lépe by se tu žilo,“ míní Sedláček.

Sám sebe označil Sedláček za "reformního kapitalistu". Jeho cílem je vymyslet lépe fungující systém s hlubším smyslem, který by se nehroutil s každým výkyvem ekonomického růstu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…