Ekonom Sedláček jasně: Evropskou unii to s námi už přestává bavit

31.12.2014 18:15

Hostem Karolíny Koubové ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček. V České republice podle něj nefunguje politika, bumerangově se prý vracíme k ruské ideologii.

Ekonom Sedláček jasně: Evropskou unii to s námi už přestává bavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední z hostů ekonom Tomáš Sedláček stihl natáčení jen tak tak

„Česká republika se nevymyká tomu, co zažívá západní svět,“ říká Sedláček k bilanci roku 2014. Podnikatelé nyní mají podle něj slušné renomé, ale politici na rozdíl od začátku devadesátých let mají velmi špatnou pověst. „U nás nefunguje dobře politika. Naše politika přešlapuje na místě,“ tvrdí Sedláček.

„Prvních 12,5 roku se dělo mnoho věcí špatně, byla například korupce, ale měli jsme správný směr. Průšvih nastal ale až později. Bumerangově se vracíme k ruské ideologii,“ poznamenal ekonom.

Nyní navíc znejišťujeme své partnery v EU. „My jsme konzistentně nekonzistentní,“ zopakoval svůj názor Sedláček. „Do jisté doby to bylo roztomilé. A jednoho hezkého dne se nás zbývající členové Evropské unie zeptali, chcete hrát fotbal, nebo nechcete hrát fotbal? Jestli nechcete hrát, nikdo vás nenutí. Nikdo nás nenutí být v Evropské unii,“ upozorňuje Sedláček na naši poněkud nestabilní pozici. „Ani NATO, ani EU se tím už nebaví. Jestli nechcete hrát fotbal, tak nemusíte. Nejste si jistí eurem, nejste si jistí sankcemi,“ pojmenovává ekonom oblasti, kde váháme.  „Česko je najednou zase zemí nikoho,“ tvrdí Sedláček.

Havel nebyl naivní a jeho politika nás dostala na zahraniční trhy

Tomáš Sedláček zdůraznil úspěchy zahraniční politiky Václava Havla. „Havel nebyl snílkovsky naivní. Byla to reálná politika, která nás dostala na zahraniční trhy,“ uvedl Sedláček.  „Proč rušíte něco, co funguje? Řekl jsem několika politikům,“ tvrdí ekonom. „Máme nyní prezidenta, který více než informacím z NATO věří Putinovi, to je v době, kdy se vede zejména informační válka, více než nebezpečné.“

Sedláček tak odpovídal na otázku, zda nás setrvání na pozici prosazování lidských práv v zahraniční politice může ekonomicky poškodit.

Další část jeho odpovědí kritizovala zdejší praxi, tedy, že každá vláda chce zcela zrušit kroky předchozího vedení země. „Když každá vláda zboří to, co tu bylo před ní, tak se stejně nehneme z místa. A to je přesně to, co se tu děje,“ tvrdí kriticky Sedláček.

Považoval by za normální, kdyby u levicových vlád došlo ke zvýšení daní a u pravicových naopak. „Každá změna daně ale u nás znamená změnu daňového systému. Každá změna obnáší zásadní změnu systému a ne jen pouze daně,“ zdůraznil nešvar naší politiky.

Penzijní systém bez nějakého druhého pilíře nebude nikdy fungovat

„My neumíme rozdělit věci, na kterých se shodneme. Důchodová reforma se nedá měnit každé čtyři roky. Daně se mohou zvyšovat a zase snižovat, ale penzijní reforma potřebuje něco jiného,“ uvedl k penzijní reformě a upozornil na to, že si myslel, že nějaká forma Bezděkovy komise bude trvalým poradním orgánem.

„Penzijní systém bez druhého pilíře nebude nikdy fungovat,“ tvrdil ekonom, když komentoval současné změny. Je prý potřeba, aby si lidé buď dobrovolně, nebo z donucení spořili na důchody. „Bez toho to nejde,“ varoval.

V závěru pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Sedláček zalitoval, že jsme nevstoupili do eurozóny. Slovensko prý má nyní stabilnější prostředí než Česká republika. Kdybychom prý přijali euro, nemuseli bychom se zabývat kurzem koruny vůči euru a ČNB by nemusela přistupovat ke krokům, které už Západ dávno nepoužívá. Řeč byla o devalvaci koruny. Téma eura by se podle něj mělo znovu otevřít.

Od vlády ekonom Sedláček očekává, že bude především zodpovídat za transparentní chod ministerstev a zefektivní státní správu. Za ekonomiku jako takovou prý odpovídat zcela nemůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…