Ekonom Sedláček vymyslel u Moravce nový název pro hnutí ANO. To budete koukat

12.10.2014 15:01

Význam slova politik se zásadně posunul. Mezi lidmi se tato funkce významem blíží sprostému slovu a představa o politice se zúžila na takovou úroveň, jakou profiluje Andrej Babiš. Na tom se shodli hosté druhé poloviny Otázek Václava Moravce.

Ekonom Sedláček vymyslel u Moravce nový název pro hnutí ANO. To budete koukat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední z hostů ekonom Tomáš Sedláček stihl natáčení jen tak tak

Ve studiu usedli filozofové Jan Sokol, Václav Bělohradský a ekonom Tomáš Sedláček, kteří se bavili na téma politické mapy České republiky. Původně to tedy vypadalo na dialog, neboť Tomáš Sedláček dorazil do studia na poslední chvíli a za debatní stůl usedal až ve chvíli, kdy už běžely kamery a Václav Moravec uváděl první téma.

Podle Jana Sokola má současná vláda pozitivní stránku, že se nehádá jako její předchůdci. Sokol míní, že za úspěchem vlády stojí především sociální demokracie. „Opustila model toho, že si musíme jit po krku,“ řekl.

Ekonom Tomáš Sedláček zhodnotil výsledek voleb a prohlásil, že voliči již obecně překreslili českou politickou realitu. „Výsledek mi nevadí,“ zdůraznil. Obavy však má o velkou moc hnutí ANO a jeho osud. V té souvislosti zmínil Věci veřejné. „To se teoreticky stát může,“ odhadoval. Ekonom také zavtipkoval o tom, že by se hnutí vzhledem ke svému programu mohlo jmenovat NE, protože nemají pozitivní program.

Politik jako sprosté slovo

Filozof Václav Bělohradský má za to, že vinou politiky a médií se představa o fungování politiky zúžila na takovou úroveň, jakou zrovna profiluje ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Většina lidí si tak prý myslí, že politici pomýšlí jen na svůj prospěch a jinak se uživit neumí. Lidi poté mají dojem, že to musíme nějak napravit, dodal. „Sprostým slovem se stalo slovo politik,“ souhlasil Sedláček.

Podle filozofa Bělohradského je politik nepopulární, protože se dostal do role, kdy musí řešit věci, kterým nerozumí. Hlavně globalizaci ekonomiky. „Ta je hodně daleko od států. Chybí tam ty tváře lidí,“ řekl.

O Babišovi se hosté bavili také v souvislosti s nákupem médií, která s politikou přímo souvisí. Moravec totiž nadhodil, jestli můžeme čekat další mediální podnikatele, následující Babiše. Podle Bělohradského je největší problém, že v Česku chybí opravdoví mediální podnikatelé, kteří by přímo formovali jejich směr, na místo kterých jsou podnikatelé skupující média. „Noviny si kupují ekonomické síly, ale nechtějí mediálně podnikat. Nebo je nechtějí ovlivňovat, což je podle mě chyba,“ řekl.

Jan Sokol doplnil, že pokud chce někdo zachránit politiku, opravdu musí zachránit noviny. „Zachránit mediální svět je v zájmu každého demokrata,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…