Ekonom Sobíšek varuje: Babišův krok by byl skvělou zprávou pro Česko, kdyby....

29.08.2020 7:06

Koaliční vláda ANO a ČSSD v čele s Andrejem Babišem (ANO) oznámila, že seniorům vyplatí jednorázový příspěvek pět tisíc korun. Současně zruší superhrubou mzdu a většině občanů sníží daně z příjmů na hladinu 15 procent. Na první pohled to zní jako dobrá zpráva, ale ekonomové upozorňují, že je tu jeden velký problém.

Ekonom Sobíšek varuje: Babišův krok by byl skvělou zprávou pro Česko, kdyby....
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Snížení daní, k němuž sáhla vláda Andreje Babiše, povede k tomu, že většině zaměstnanců zůstane v peněženkách více peněz. Ale jak upozorňují ekonomové v sobotní MF Dnes, tento krok má i svou odvrácenou stranu.

„Snížení zdanění fyzických osob by bylo skvělou zprávou pro ekonomiku, nebýt dvou okolností. Zaprvé, opatření bude znamenat obrovský výpadek příjmů státního rozpočtu a vláda veřejnosti nesdělila, kdo a kdy vznikající dluh zaplatí. Zadruhé, opatření začne působit v roce, kdy by se ekonomika již měla vzpamatovávat z koronavirového šoku přirozeným způsobem,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vláda sice tvrdí, že lidem zůstane v peněženkách víc peněz a tak budou více utrácet, čímž podpoří ekonomiku, ale podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je to v časech koronavirové krize velmi nejistá úvaha. Lidí, kteří se budou bát o práci, jen těžko budou v klidu utrácet.

Eva Zamrazilová z Národní rozpočtové rady upozornila, že očekávaný výpadek příjmů spojený se snížením daní ve výši asi 74 miliard bude muset kabinet nějak nahradit. Buď bude zvyšovat dluh a tím zatěžovat další generace, nebo bude šetřit, nebo může zvýšit jiné daně.

Předseda ČSSD Jan Hamáček znovu a znovu volá po větším zdanění bank, ale pokud bude v koalici s hnutím ANO Andreje Babiše, pravděpodobně bude volat marně. Babiš totiž odmítá zvyšovat daně a tvrdí, že v porovnání s jinými zeměmi EU je náš státní dluh nízký, takže si můžeme dovolit zvyšovat ho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…