Ekonom na ČT: Řecko by dluhy splácet zvládalo, kdyby se trochu snažilo

27.01.2015 21:52

Stále častěji se v Evropské unii probírají možné scénáře odchodu Řecka z eurozóny. Co by to znamenalo pro Řecko samotné a jaký by to mělo dopad na evropskou ekonomiku, o tom dnes hovořil v pořadu Hyde park na ČT24 Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky Vysoké školy ekonomické.

Ekonom na ČT: Řecko by dluhy splácet zvládalo, kdyby se trochu snažilo
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Pokud by Evropská unie vyčlenila Řecko ze svého společenství, dá se očekávat,  že by jeho nová měna devalvovala, stát by se propadl do recese a vznikla by obrovská panika. Jeho dluhy jsou obrovské, ale podmínky splácení nejsou nijak drastické. "Řecko by to mohlo zvládnout, pokud se ovšem bude trochu snažit,“ řekl v pořadu Hnát.

Na otázku diváka, do jaké výše předpokládá, že by mohla poskytnout Evropská unie úlevy z řeckého dluhu, Hnát řekl, že by se nemělo jednat o nějaké závratné sumy. "Předpokládám, že k určitým dílčím ústupkům Evropská unie dojde. Zatím jediné, o čem se však hovořilo nahlas, je odložení splatnosti.“

Jakákoliv neschopnost Řecka splácet dluh by se samozřejmě  podle Hnáta promítla do daní všech poplatníků celé eurozóny. "Řecký dluh s sebou může stáhnout i ekonomiku Evropské unie. Není to však jen problém tohoto státu. Je to vlastně celosvětový problém, kdy vlády států slibují nesplnitelné, půjčují si na to a občané tomu věří.  Byly doby, kdy jsme si snad mysleli, že zadlužovat stát není nic tak hrozného, Řecko nám tedy jen ukázalo, že zadlužování má také svůj strop,“ uvedl Hnát.

Odpustit dluh Řecku samozřejmě podle ekonomova vyjádření není možné. "Zradilo by to i politické ideje fungování Evropské unie, proto můžeme předpokládat, že skutečně k některým ústupkům ze strany Unie dojde." Není podle jeho slov vhodné dívat se na tuto situaci jako na něco, co se nemůže opakovat. "Proto je nutné přistoupit napříč celou Evropou ke strukturálním změnám, tedy k reformám na trhu práce, cenové politiky atd. Řecký dluh je z větší části držen ostatními státy, je to tedy problém celé Evropy,“ shrnul v závěru Hnát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…