Ekonomická sebevražda, řádí Okamura. Pod zelenými hesly platíme spekulanty, kteří nás zničí

19.02.2023 10:32

Evropská unie s využitím nástroje, který se jmenuje emisní povolenka, drtí naši ekonomiku, kritizuje šéf hnutí SPD Tomio Okamura ceny emisních povolenek, které opět šplhají nahoru. A vyzývá: „Přestaňme respektovat vnucená pravidla ekonomické sebevraždy!“

Ekonomická sebevražda, řádí Okamura. Pod zelenými hesly platíme spekulanty, kteří nás zničí
Foto: FCB
Popisek: Tomio Okamura

Tím, že obchodování s emisními povolenkami dala Evropská unie na burzu, staly se z emisních povolenek, které měly mít významný vztah k životnímu prostředí, cenné papíry, které nakupují spekulanti, které nakupují například americké penzijní fondy a jiní. „Takže my platíme nikoliv peníze na životní prostředí, ale platíme peníze, na kterých vydělávají spekulanti, a to samozřejmě drtí naší ekonomiku,“ upozorňuje Okamura.

„Cílem právě tohoto nástroje je zničit současnou ekonomiku a nahradit ji falešným ideálem zelené Evropy a světa,“ pokračuje s tím, že rostoucí cena emisní povolenky má být ekonomickým nástrojem, jak zničit takzvané emisně špinavé zdroje včetně energetických dalších zdrojů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Je to nebezpečné šílenství, které jinak zvládne tlumit bohatá země jako Německo – a jinak země jakou je Česká republika. Politika Evropské unie, to znamená zvyšování ceny emisních povolenek, je základní příčinou; a bez odstranění této příčiny je nemožné zastavit energetickou krizi,“ pokračuje Okamura.

Okamurovo SPD se proto přiklání k tomu, že bychom po vzoru Polska měli z tohoto obchodování s emisními povolenkami vystoupit. „Odstranění této příčiny znamená říci Evropské unii ‚ne‘. Spojence najdeme, k tomuto kroku se chystá Polsko. Přestaňme respektovat vnucená pravidla ekonomické sebevraždy v podobě emisních povolenek! Jde o ideologický, nikoliv tržní nástroj,“ zdůrazňuje Okamura.

K energetické budoucnosti naší země musíme zajistit dostatek cenově dostupné energie. „Dnes to znamená investovat do jaderné energetiky a předčasně neodstavit tepelné elektrárny. Jaderná energetika znamená nejenom Dukovany, ale začít okamžitě stavět další bloky v Temelíně, protože bez dostatku energie nemůžeme snížit ceny.

Za druhé, a to je velmi důležité a myslím si, že bohužel ruku v ruce s Evropskou unií to nepůjde, posílit regulační nástroje státu. Stát musí mít silné regulační nástroje na cenovou politiku výrobců, distributorů a také na regulaci vývozu elektrické energie.

A za třetí, to nejpodstatnější, a to je nepodřídit se „zelenému údělu“ ani emisnímu povolenkovému totalitarismu. My na to budeme apelovat a budeme s tím novou vládu konfrontovat při každé příležitosti,“ zakončuje předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…