Ekonomický migrant jste leda vy, pokřikoval předák Zelených přes studio na Babiše. Ten po svém pohovořil o invazi cizích kultur, impotentních politicích i Romech

24.09.2015 23:13

„Letos nelegálně překročilo hranice EU více než půl milionu lidí a přicházejí další. Včera Maďarsko dokonce zaznamenalo rekord – jen během středy k nim zavítalo 10 046 imigrantů. Vnější hranice EU zůstávají nechráněny, podle zahraničních komentátorů jsou otevřené jako vrata do stodoly. Kdo a jak běžence zastaví? Ohrožují evropskou civilizaci a její bezpečnost? Nebo jsou pro Evropu nadějí a pomohou jí udržet prosperitu?“ zeptala se úvodem pořadu Máte slovo České televize moderátorka Michaela Jílková.

Ekonomický migrant jste leda vy, pokřikoval předák Zelených přes studio na Babiše. Ten po svém pohovořil o invazi cizích kultur, impotentních politicích i Romech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

O uprchlické krizi přišli diskutovat šéf hnutí ANO Andrej Babiš, člen předsednictva Strany zelených Michal Berg, prezident Českého červeného kříže Marek Jukl, evangelický farář, který pomáhá uprchlíkům, Mikuláš Vymětal, technik z Prahy, jenž se uprchlíků obává, Michal Valach a arabista a sunnitský muslim Petr Pelikán.

Podle ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) je uprchlická krize pro Evropu větším ohrožením než konflikt s Ruskem či Ukrajinou. „Je to určitě bezprecedentní situace, kterou Evropa ještě nezažila. Je to skutečně invaze kultury národů, které mají jiné náboženství, jiné pracovní návyky, jiný vztah k ženám. Tyto národy se nebudou integrovat,“ uvedl úvodem Babiš s poukázáním na gastarbeitery v Německu, kteří se podle něj neintegrovali, či na přistěhovalce ve Francii. 

„Není pravda, že jsme xenofobní, vždyť jsme přijali uprchlíky, když byla například válka na Balkáně,“ dodal Babiš s tím, že rozhodně nesouhlasí s tím, aby o nás rozhodovala Evropská unie. „Jsem přesvědčen, že kvóty o přerozdělení uprchlíků nebudou naplněny. Je to nesmysl,“ sdělil. A poukázal také na milion lidí v Česku, kteří žijí na hranici chudoby, vzpomenul také na bezdomovce či seniory. Těm by se mělo podle něj pomáhat přednostně.

Babiš: Nevyřešili jsme ani integraci Romů

Michal Berg ze Strany zelených naopak uprchlickou krizi nepovažuje za ohrožení civilizace. „Česká média i ta, která patří panu Babišovi, pohánějí jen náš strach. My chceme naopak slyšet, jak to vláda zvládne,“ uvedl Berg. Na jeho slova okamžitě reagoval Babiš. „My jsme jasně řekli, že je třeba uzavřít schengenský prostor. Když vám teče vana, je nutné ucpat díry. Evropští politici se snaží vodu z vany ale rozdistribuovat,“ sdělil Babiš. 

Technik Michal Valach se naopak běženců obává. „V Teplicích soužití s muslimy nefunguje, a mohlo by nám to napovědět do budoucna. Sleduji sociální sítě, které ukazují ještě horší věci. Vidím uprchlíky, kteří si kupují pasy na hranicích. Co to je?“ rozhořčeně se ptal Valach. 

Evangelický farář Mikuláš Vymětal se však běženců zastal. Podle něj takoví lidé existují ve všech náboženstvích. Na Vymětalova zastávající se slova migrantů zareagoval šéf resortu Babiš. „Za 500 let jsme nevyřešili ani integraci Romů, kteří přišli z Indie,“ uvedl Babiš. Vymětal se však nedal: „Romská ghetta jsou však leckdy v mnohem horším stavu než muslimské komunity,“ sdělil. Babiš však opět kontroval: „Máme mnoho problémů doma, nemůžeme řešit svět.“
 
Podle arabisty Pelikána nebezpečí islamizace nehrozí. „Ten proud, který sem přichází, nejsou běženci. Tedy ne všichni,“ řekl. Podle něj je pouhá pětina uprchlíků v uprchlických táborech syrského původu, zbytek jsou Pákistánci, Afghánci, Alžířani. „Je pravda, že v Německu to někde funguje, ale je to i za cenu toho, že se německá společnost změnila,“ uvedl s tím, že česká společnost je uzavřenější a je složitější se zde asimilovat či integrovat.

Jukl: Nezapomínejme na příčiny stavu

Prezident Českého červeného kříže Marek Jukl uvedl, že bychom však neměli zapomínat na příčiny stavu, který sem uprchlíky přivádí. „Tyto příčiny vznikají mimo náš kontinent, ale zároveň i u nás, neboť se nedodržují předpisy, jako je např. Dublinská úmluva. Vrcholní představitelé EU by se měli zaměřit na řešení příčin,“ uvedl s tím, že například Český červený kříž by potřeboval finanční prostředky na humanitární pomoc v Sýrii, kde organizace působí. Celá záležitost je podle Jukla utrpením pro uprchlíky, ať již na cestě do Evropy nebo kvůli potýkání se s věcmi, které v Evropě nečekali. 
 
Andrej Babiš, aktivní v dnešní diskusi, ihned zareagoval. „Ale proč se nesejdou Obama, Putin, Hollande, Merkelová a Cameron a nezasadí se o mír v Sýrii. My stále uprchlíky zveme místo toho, abychom se o mír zasadili,“ řekl. Okamžitě kontroval Berg: „Dobře víte, že kvóty jsou pro ty, kteří jsou v Evropě, ne pro ty, jež jsou ještě v Sýrii,“ dodal a zároveň opravil úvodní slovo moderátorky, že podle jeho názoru lidé, kteří žádají v Evropě o azyl, nejsou nelegálními imigranty. 
 
Syřanů proudících do Evropy, do Německa, se zastal Hani Baloush, Syřan, žijící 32 let v Česku. „Uprchlíci neslyšeli pozvání od jiného státu než od Německa, proto tam míří. Navíc tam žijí jejich příbuzní,“ uvedl.

Podle Berga je Babiš ekonomickým migrantem

Moderátorku Jílkovou následně rozčílil Berg. „Podívejte se na Andreje Babiše, to je také ekonomický migrant, a kam to dotáhl,“ uvedl Berg. „Já jsem politický migrant, který utíkal před mečiarovci,“ zareagoval na to s úsměvem Babiš. Moderátorka se však do Berga za jeho výrok pustila: „Občané nemají náladu na demagogické řeči,“ sdělila. Na Babiše však rovněž reagovala otázkou, a to zda si zažádal jako migrant v Čechách o azyl. „Ne, já mám občanství,“ odvětil Babiš. „Však to byl žert,“ reagovala Jílková.

Farář Vymětal: Pošuci jsou v každém náboženství

Následné srovnání útoků na redakci Charlie Hebdo v Paříži a útoku střelce v Uherském Brodě vyvolalo bouři v obecenstvu. Podle diváka totiž nelze srovnávat oba útoky – jeden byl nábožensky motivován, druhý byl zapříčiněn duševní nemocí střelce. „Pošuci jsou v každém náboženství,“ reagoval farář Vymětal.
 
Divák z publika následně srovnal uprchlický tábor v Bělé s koncentračním táborem v Osvětimi. Prý s uprchlíky hovořil a oni se jej ptali, proč ve Vídni nemáme zástupce, který by migrantům sdělil, že je v České republice nechceme. „Toto přirovnání s koncentračním táborem beru jako přehnané,“ zareagovala Jílková. „Reagujeme podle pravidel Evropské unie. Nepovažuji také za logické, že nejdou rovnou,“ odvětil Babiš s tím, že však dodržujeme platné zákony. Zastal se jej i Pelikán.
 
„Je špatně, že je nechají v Rakousku nastoupit do Vindobony, mají je ztotožnit, a v případě, že nemají platné vízum, mají je zadržet. My se bohužel držíme špatných zákonů, které jsou produktem Evropské unie,“ řekl.

Baloush: Je potřeba problém uhasit

A proč nepomáhají bohaté země v Perském zálivu? „Arabské země bohužel nepodaly pomocnou ruku. Pomohly, co se dá, ale my tu pomoc nevidíme. Miliarda eur je pouze omámení,“ řekl k částce, kterou chce Evropa poslat Turecku, Baloush. „Je třeba ten problém spíš uhasit,“ uzavřel Baloush s tím, že problém způsobila i Česká republika, která dodala do válečných zón zbraně.
 
Závěrečného slova se ujal Babiš. „Potřebujeme především zamezit nelegálnímu vstupu uprchlíků. Potřebujeme jim říci, aby sem nechodili. Evropští politici jsou v řešení impotentní, nechali jej na listopad. My potřebujeme mír v Sýrii okamžitě,“ zopakoval svá slova. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…