Ekonomičtí migranti, říkáte? To se mi ani trochu nelíbí, ohradila se Decroix z ODS proti poslanci SPD

15.05.2022 15:55 | On-line

Ve druhé hodině Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se sešli Mikuláš Peksa (Piráti), Eva Decroix (ODS), Patrik Nacher (za ANO) a Zdeněk Kettner (SPD). Dohadovali se nad osudy válečných uprchlíků z Ukrajiny. Kettner doporučil, abychom pomáhali jen některým ukrajinským válečným uprchlíkům. Nikoli všem. Nacher vypravoval do kamer, co mu prý píší voliči. A poslankyně Decroix se rozzlobila. Nahlédněte.

Ekonomičtí migranti, říkáte? To se mi ani trochu nelíbí, ohradila se Decroix z ODS proti poslanci SPD
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Moderátorka diskusi otevřela připomínkou na stovky romských válečných uprchlíků z Ukrajiny. Část z nich má i maďarské pasy a teď pobývají na hlavním nádraží v Praze.

Poslankyně ODS Decroix nastínila možné dlouhodobější řešení tohoto problému.

„Nikoho to netěší, ani mě to netěší. Všichni jsme doufali, že minimálně tak, jak probíhala ta první vlna uprchlické krize, to znamená důstojně, klidně, že to tak poběží po celou dobu. Možná jsme v to doufali. Bylo pravděpodobné, že někde nějaký zádrhel nastane. Ale já bych chtěla říct, že je to jeden lokální problém. Je vážný, ale nechtěla bych, aby nějakým způsobem znehodnocoval to zvládání celé uprchlické krize,“ začala Decroix.

„Problém se řeší. Mě osobně, stejně tak jako mě bolí dívat se na situaci na hlavním nádraží, tak mě netěší dívat se na stanové městečko v Praze. Ale je to něco, co jsme museli vyřešit rychle,“ pokračovala politička. Z dlouhodobého hlediska by viděla cestu v budování tzv. kontejnerových či modulárních bytových jednotek.

Nacher se odvolával na své spoluobčany a prozradil, co mu údajně píšou v e-mailech.

„Jak je možné, že jsme vybrali miliardy korun, poslali jsme to na různé dobročinné spolky a podobně, ale pak tu jsou stejně případy, kdy ti lidé žijí na nádraží a nemají co jíst?“ ptal se. „Evidentně ne vždy doputují ty peníze tam, kam mají,“ pokračoval Nacher. S tím, ježe je otázka, zda je problém spíše na straně Prahy, nebo na straně státu. „Já už jsem se na to ptal v Poslanecké sněmovně, ale odpověď jsem doteď nedostal,“ zaznělo od Nachera.

Decroix se okamžitě ohradila a dala najevo, že Nacherovo naznačování – že všechny peníze určené na pomoc uprchlíkům, nešly na pomoc uprchlíkům – není v pořádku. Zvláště ne vůči neziskovým organizacím, které pomáhají. „To mi nepřijde úplně fér,“ kroutila hlavou.

Nacher se ohradil, že nic nenaznačoval, ale jen přidal do diskuse určitý úhel pohledu. „Zbytečně tady vyvoláváte konflikt,“ uhodil na poslankyni.

Když se ke slovu dostal Kettner, zdůraznil, že je správné, pokud Česko pomáhá, ale podle jeho názoru by si mělo více prověřovat, které Ukrajince pouští na své území. „Teď už prostě hoří a my nemůžeme koukat nalevo napravo a musíme řešit aktuální problém,“ poznamenal ke specifické situaci na hlavním nádraží v Praze.

„Je skvělé, že pomáháme, ale je to jako když máte záchranný člun naplněný až po okraj. Ukrajina je velice velké území. A my můžeme přijímat uprchlíky jen z konkrétních oblastí. Z těch, které jsou nejblíže válečné linii. Musíme vymyslet systém. Ale než je začneme přijímat, tak musíme vymyslet celoevropský systém, kde je ubytovat,“ pokračoval poslanec SPD.

A tady se znovu ozvala poslankyně Decroix. „Představu, že budeme na hranicích lustrovat, kdo potřebuje pomoc vice a kdo potřebuje pomoc méně, nevidím jako úplně reálnou,“ prohlásila. „Já si nedovedu představit, že by se někdo na Ukrajině vzbudil a řekl si, že se mu bude víc líbit na hlavním nádraží v Praze než na Ukrajině,“ pokračovala s tím, že ruské bomby dopadají např. i na Lvov.

Pokud už by někoho prověřovala, tak lidi, kteří by mohli mít vedle ukrajinského pasu i maďarský pas.

Kettner oponoval, že je třeba pomoct každému, kdo pomoc potřebuje, ale z jeho pohledu musíme podle něj uprchlíky lustrovat, protože jinak hrozí, že nastane jistá frustrace ve společnosti, která se projeví vůči všem běžencům, nikoli jen proti zlomku z nich.

Když se dostal ke slovu Peksa, podotkl, že už i poslanec SPD uznává, že je třeba přijmout celoevropské řešení uprchlické krize.

Kettner oponoval, že je třeba odmítat ekonomické migranty. „Pomoc 5 tisíc korun je podle mého až taková fanfarónská,“ poznamenal poslanec SPD.

Nacher prohlásil, že stávající krize ukazuje, jak země střední a východní Evropy v EU umí pomoct uprchlíkům, i když žádné celoevropské kvóty přijaty nebyly.

Jakmile se dostala ke slovu znovu Decroix, pravila, že ukrajinští váleční uprchlíci musí dostat informaci, že v Praze není místo ve školách a školkách, a že pokud lidé chtějí místo ve školkách či práci, najdou to spíše v jiném regionu než v Praze.

A tady jí Nacher dal za pravdu

Decroix oponovala, že lidé, kterým padají bomby na hlavy, nejsou ekonomičtí migranti, a zdůraznila, že „se jí ani trochu nelíbí“, když Kettner naznačuje, že z Ukrajiny odcházejí ekonomičtí migranti. Podle poslankyně „přece každý ví, co lze za 5000 korun v Česku koupit“.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …