Ekonomka Markéta Šichtařová varuje před podvodem století. A před imigranty

20.04.2018 10:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) si mimo jiné vytkl za cíl připravit důchodovou reformu. Jenže podle ekonomky Markéty Šichtařové se místo reformy můžeme dočkat jen velkého podvodu, takže bychom se měli mít na pozoru. Na pozoru bychom se prý měli mít i před imigranty, kterým se nebude chtít pracovat.

Ekonomka Markéta Šichtařová varuje před podvodem století. A před imigranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Na blogu serveru iDnes.cz Markéta Šichtařová napsala, že dnešní důchodový systém je bez reformy dlouhodobě neudržitelný. Populace stárne, mladých lidí se rodí méně, takže průběžný důchodový systém bude trpět nedostatkem peněz. Šichtařová měla za to, že tato prostá pravda je všem lidem jasná a každý ví, že se musí sám zajistit, protože starobní důchod, který jednoho dne dostane, bude spíš chudinskou dávkou.   

Důchodový systém je třeba zreformovat, ale tato reforma bude bolet. Pokud politici slibují bezbolestnou důchodovou reformu, nepůjde podle Šichtařové o reformu, ale o podvod. Bezbolestná reforma neexistuje.

Nejlepší reformou by podle Šichtařové bylo, kdyby na svět přišlo více dětí, které by jednoho dne svým stárnoucím rodičům pomohly. „Bohužel vysvětlovat dnešním voličům, že dvě děti jsou technicky pro důchody málo, je nepopulární, a tak se naděje obrací k testování pitomostí. Politici hledají zdroje snad už dvacet let a ještě žádné nenašli. Čekat na reformu připomíná čekat na Godota nebo na objev perpetua mobile. Pokusy o penzijní reformu jsou historií chyb,“ zdůraznila ekonomka.

Ale nesmíme si prý myslet, že nás spasí imigranti přicházející k nám např. z Afriky. Ti by naší ekonomice pomohli jen tehdy, kdyby se jim chtělo pracovat. Když v minulém století lidé odcházeli ze zemí ovládaných komunisty, šlo o občany s velkým potenciálem, kterým komunisté nedovolili plně uplatnit své schopnosti. Proto utekli na Západ – do svobodného světa, kde se skutečně uplatnili a pomohli tamním ekonomikám.

Dnešní migrační vlna však vypadá jinak. „Dnes naopak v průměru častěji výchozí zemi opouštějí lidé, kteří již v domovině mají problémy uplatnit se na trhu práce. Cílové země proto jsou voleny nikoliv tak, aby nabídly uplatnění na trhu práce, nýbrž aby nabídly sociální zabezpečení. Jinými slovy, dnešní typ migrace neřeší důchody, naopak s imigrací počet ekonomicky neaktivních lidí ještě roste,“ zvedla Šichtařová varovný prst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…