Ekonomové: Nečasova demise hospodářství nepoškozuje

17.06.2013 12:37

I když politické nejistoty většinou ekonomice nesvědčí, neměla by současná vládní krize tuzemskou ekonomiku příliš poškodit. Shodují se na tom analytici dnes oslovení ČTK. Zároveň upozornili, že i aktuální reakce finančních trhů na dnešní ohlášenou demisi premiéra Petra Nečase (ODS) je minimální.

Ekonomové: Nečasova demise hospodářství nepoškozuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

"Ať již dojde k jakémukoliv řešení, je vcelku jasné, že změna vlády se v hospodářské politice projeví v krátkém období minimálně," uvedl analytik ČSOB Jan Čermák. "Zkušenost z předchozích politických krizí naznačuje, že nebude-li tato krize trvat měsíce, neměla by ekonomika příliš utrpět," uvedl i analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Během léta se zásadní změny v ekonomické politice stejně neuskuteční

Čermák upozornil, že například i opozice chce, aby současná vláda dotáhla práce v oblasti povodňových škod. Stejně tak i základní parametry státního rozpočtu na příští rok musí být vypracovány v horizontu týdnů. "To znamená, že to bude stejně rozpočet s rukopisem odcházející Nečasovy vlády. I z tohoto důvodu by české trhy měly zůstat v klidu a soustředit se (jako téměř vždy) na dění na globálních trzích," uvedl Čermák.

Navíc podle Sobíška se během léta zásadní změny v ekonomické politice stejně neuskuteční. "Patrně nejdůležitější otázkou z hlediska ekonomiky nyní bude, jaká vláda převezme odpovědnost za přípravu státního rozpočtu na rok 2014. Ani s touto otázkou ale česká ekonomika nestojí a nepadá, protože v přípravě státního rozpočtu má vláda poměrně málo stupňů volnosti," dodal.

Riziko uvolnění rozpočtové disciplíny

Případný vliv na vývoj kurzu koruny nebo ceny českých dluhopisů by mohl být krátkodobě negativní, ale pokud k němu vůbec dojde, bude podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky pravděpodobně velmi slabý.

"Reakce finanční trhů na aktuální dění v české politice je prozatím minimální. Kurz koruny na začátku týdne mírně oslabuje, dluhopisy a akcie ale spíše reflektují dění na okolních trzích, případně domácí ekonomické faktory," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Dopad aktuální politické kauzy na hospodářskou politiku a ekonomiku bude záviset podle Marka na jejím dalším vývoji. "Před námi jsou tři možnosti: pokračování současné vládní koalice s jiným premiérem, případně obměněným složením vlády, úřednická vláda a předčasné volby," upozornil.

První varianta - pokračování vládní koalice - představuje podle Marka nejmenší změnu v kurzu hospodářské politiky. Varianta úřednické vlády z krátkodobého pohledu znamená udržovací politiku a úvahy o předčasných volbách okamžitě vedou k úvahám o pravděpodobném výsledku voleb a podobě hospodářské politiky po volbách. "Aktuálně se zdá, že by výsledkem předčasných voleb mohl být levicový kabinet, s nímž by mohlo být spojováno riziko uvolnění rozpočtové disciplíny," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…