Ekonomové si "pohráli" se 100 miliardami. Oni by je investovali takto

24.12.2011 16:58

Přední čeští ekonomové si hráli na Ježíška, alespoň hypoteticky. Byla jim dána možnost vzpružit českou ekonomiku sto miliardami korun. Převážná část oslovených by investovala do oblasti vzdělání nebo na umoření dluhu, ale našly se i jiné pozoruhodné nápady.

Ekonomové si "pohráli" se 100 miliardami. Oni by je investovali takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Kdyby se prý "Ježíšek" rozhodl podpořit českou ekonomiku, udělal by podle hlavního ekonoma Patria finance Davida Marka nejlépe, kdyby investoval do našeho školství. „Na všech úrovních. Na to by měl navazovat lepší program financování vědy a výzkumu.Ty nejlepší dárky většinou nejsou drahé, možná by nám více než peníze pomohlo, kdyby nám Ježíšek pomohl vymyslet, jak zatočit s korupcí a podvody. Všichni tvrdí, že s ní bojují, ale zatím na ni nikdo nevyzrál. Třeba by zásah "shůry" pomohl,“ odpověděl pro server iDnes.cz Marek.

Stejného názoru je také hlavní ekonom Next finance Vladimír Pikora. Podle něj je sice potřebných míst celá řada, ale intuitivně by je nalil do vzdělání ovšem nikoli do rozvoje vysokého školství. „Měli bychom tlačit nahoru standard vzdělání tak, aby průměrný Čech byl vzdělanější zejména v nových technologiích,“ soudí Pikora. Podle něj je velmi důležité uvědomit si, z čeho můžou jednotlivé ekonomiky profitovat.“ Některé ekonomiky mohou těžit ze surovin, jiné z geografických podmínek. My máme jen naše hlavy. Krom toho to má i tu výhodu, že vše jiné se u nás v poslední době rozkrade. Vzdělání zde zůstane,“ uzavřel ekonom.

Uhradit dluh, ale má to cenu?

Pavel Mertlík z Raiffeisen bank by imaginárních sto miliard použil na umoření dluhu. Naproti tomu Jan Vejdělek z KB soudí, že by to stejně byly vzhledem ke struktuře veřejných financí vyhozené peníze. „Pokud se totiž nezmění struktura veřejných financí a růstový potenciál české ekonomiky, schodek ve výši 100 miliard vyprodukují české veřejné finance za méně než rok. Ani ne za rok bychom tak byli tam, kde jsme dnes,“ soudí ekonom.

Vyházet je a najmout Indy

Pavel Kohout, odpovědný za boj proti korupci v NERVu, by za miliardu bych najal zahraniční, třeba indickou poradenskou firmu, (neboť jak známo, zatímco USA spí, dělá jí Indie daně),  aby konečně zavedla slušně fungující systém veřejných financí, včetně rozumné daňové struktury, státní pokladny a systému pro veřejné soutěže. Tedy věc, kterou české ministerstvo financí nebylo schopno uskutečnit za dvacet let. „Další miliardu bych rezervoval na mzdy pro personál nového ministerstva, neboť ten by se musel bez výjimky plně obměnit. Zbývajících 98 miliard by šlo na splátky dluhu. Pochopitelně za předpokladu, že nový systém veřejných financí by zahrnoval pravidlo dlouhodobě vyrovnaného rozpočtu,“ podmiňuje Kohout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…