Elektřina, teplo i letní chlad. Technologie Českého tepla pomáhá ostravskému Globusu

14.09.2017 12:37

Společnost České teplo unikátně vyřešila problémy ostravského Hypermarketu Globus s chybějícím zdrojem elektřiny. Díky rychlému trigeneračnímu mechanismu odebírají v Globusu levnou energii, navíc si vyrábějí teplo a z něj v letních měsících i potřebný chlad.

Elektřina, teplo i letní chlad. Technologie Českého tepla pomáhá ostravskému Globusu
Foto: archiv tan
Popisek: Energocentrum v ostravském Globusu

Mohla to být pro provozovatele Globusu pohroma – na zelené louce, kde měl vyrůst jeden z jejich hypermarketů, disponovali v roce 2008 pozemky bez dostatečné přípojky elektřiny. České teplo ale v rekordně rychlé době necelého roku vytrhlo Globusu trn z paty. „Náš projekt ostrovního režimu v trvalém provozu ve spojení s nákupním centrem nemá v České republice obdoby,“ říká Tomáš Hron z Českého tepla. Tři kogenerační jednotky zajistily kromě elektřiny i teplo a chlad. Ten se vyrábí z letních přebytků tepla.
 
Nezbytné agregáty kogeneračních jednotek
 
 
Vše funguje v režimu  - kolik energie vznikne, tolik se jí i spotřebuje. Systém od Českého tepla bohatě saturoval energetické potřeby Globusu. Celkový instalovaný elektrický výkon činí 2,9 MW, celkový tepelný výkon je úctyhodných 3,8 MW. Díky Českému teplu tak celková účinnost výroby elektřiny a tepla dosahuje téměř 80 procent. Jako bonbónek navíc ostravský Globus má k dispozici fotovoltaickou elektrárnu, z níž má energii zadarmo.
 
Výstavba Energocentra v ostravském Globusu
 
 
Když se Hypermarket Globus v létě 2009 otevíral, práci energetiků ocenil i německý majitel Globusu. Rekordně rychlá pomoc obchodnímu řetězci se neobešla bez emocí. „Nejsem z těch, kteří by se vyžívali v slzách, ale když jsem viděl, že jsme vše zvládli v extrémních podmínkách na výbornou, neubránil jsem se dojetí,“ říká jednatel Českého tepla RNDr. Petr Turek.
 
 
Společnost České teplo oceňuje pomoc rakouských energetiků ze společnosti GE Jenbacher, kteří dodali kogenerační jednotky.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…