Elf Kartous požaduje vypovězení smlouvy univerzity s Kellnerem. Nemohla by prý pak být morálním majákem

10.10.2019 14:22

Spolupracovník Britských listů a mluvčí českých elfů Bohumil Kartous se zlobí na Univerzitu Karlovu. Pokud se chce nejslavnější akademická instituce v České republice dál podílet na debatě o budoucím směřování společnosti, musí být podle Kartouse i morálním majákem. A tím nemůže být, pokud bude mít za hlavního partnera Home Credit Petra Kellnera.

Elf Kartous požaduje vypovězení smlouvy univerzity s Kellnerem. Nemohla by prý pak být morálním majákem
Foto: red
Popisek: Majitel skupiny PPF Petr Kellner

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost nejednou varoval před bezpečnostním rizikem, které může pro český digitální svět představovat Čína, resp. její technologie. Nejbohatší Čech Petr Kellner v Číně aktivně podniká a riziko, které představuje, podle Bohumila Kartouse aktivně relativizuje. A právě s tímto Petrem Kellnerem se rozhodla spojit své síly Univerzita Karlova. Jejím partnerem se stal poskytovatel soukromých půjček Home Credit.

Spolupráce založená na ‚všimném‘ v hodnotě 1,5 milionu korun pro univerzitu s miliardovým rozpočtem nedává žádný jiný smysl, než evidentní snahu zlepšovat veřejný obraz společnosti považované v bezpečnostních kruzích za velké riziko. Propůjčovat jméno instituce s vysokou společenskou reputací k takovým účelům je více než lehkomyslné. Notabene pokud se ‚úctyhodná‘ společnost podílí na ohrožujícím zadlužování a na exekučním schématu,“ napsal Kartous.

Jestliže odborníci varují před riziky, jaká může představovat Čína, ale z nejvyšších míst jsou tato rizika relativizována, jen těžko se může společnost shodnout na tom, jak se případným rizikům bránit.

Jisté vodítko by mohla poskytnout právě i Univerzita Karlova, která může přispět do diskuse, kam by se Česko mohlo posunout v příštích desetiletích.

„Avšak jedině za předpokladu, že univerzita bude navigovat společnost i hodnotově. Kdo jiný, než největší univerzita v zemi by měl vytvářet etalon v postojích a jednání, podle nějž se mohou bez obav orientovat ostatní. Uzavření partnerství se společností Home Credit jde zcela proti duchu takové role, role, ke které je Univerzita Karlova předurčena. Požádal jsem dnes vedení univerzity o schůzku. Budu se snažit apelovat, aby došlo k vypovězení smlouvy, jejíž smysl lze hledat pouze v posilování reputace kontroverzní společnosti, nikoliv v naplňování vzdělávací a společenské role univerzity. V žádném směru,“ zdůraznil Kartous na sociální síti Facebook.

Bohumil Kartous o PPF Petra Kellnera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…