Elon Musk se vyjádřil k migraci. A hned začal křik

01.10.2023 9:36

Válka na Ukrajině trvá již více než 580 dní a pozornost na sebe po čase znovu strhl majitel sociální sítě X, dříve známé jako Twitter, Ellon Musk. Opět se vymezil proti Ukrajině, když položil otázku americkým zákonodárcům. „Proč se tolik politiků z obou politických táborů zajímá stokrát více o hranice Ukrajiny, než o hranice USA?“ zeptal se. Jenže to nebylo všechno. Na své sociální síti X sdílí Musk příspěvek, který kritizuje operace německých nevládních organizací ve Středomoří a vyjádřuje naději, že situaci změní vítězství radikální Alternativy pro Německo (AfD).

Elon Musk se vyjádřil k migraci. A hned začal křik
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

„Proč se tolik politiků z obou politických táborů zajímá stokrát více o hranice Ukrajiny, než o hranice USA?“ napsal Musk. Narážel tak na fakt, že přes jižní hranici USA se pokoušejí proniknout tisíce běženců ze zemí Jižní a Střední Ameriky. A vzbudil tím značný poprask, na což upozornil server Kyiv Post.

Musk promlouvá

Lidé začali Muskovi připomínat, že běženci přicházející k jižní hranici USA nepřijíždějí na tancích, zatímco Ukrajinci čelí ruským granátům, bombám a dronům padajícím na ně z nebes.

„Oddaný stoupenec školy Nevilla Chamberlaina usmiřování vražedných diktátorů odhaluje svou děsivou nevědomost,“ napsal jeden z diskutujících v odpovědi Muskovi v době, kdy si obyvatelé České republiky připomínají 85. výročí uzavření Mnichovské dohody, která tehdejší Československo připravila o nemalou část území, aniž se k tomu Češi a Slováci mohli jakkoli vyjádřit.

Server Kyiv Post připomněl, že také z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina zaznívá, že Ukrajina může být jen odrazovým můstkem v dalším postupu do Evropy. V tomto duchu se vyjadřuje např. bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Spisovatel Vladislav Davidzon Muskovi na jeho poznámku jednoduše odpověděl: „Toto není legitimní otázka, kamaráde.“ V podobném duchu se nesly i další reakce.

Kyiv Post připomněl, že o není zdaleka poprvé, co se Musk vymezil vůči Ukrajině. Stalo se tak mimo jiné v jeho životopisu, který nedávno vyšel v angličtině. Tam Musk zmiňuje, že po něm Ukrajinci chtěli, aby jim ponechal volnější ruku k útoku na ruskou Černomořskou flotilu, ale Musk nic takového neudělal, když neponechal Ukrajině k dispozici své satelity potřebné k podpoře případného ukrajinského útoku na Krym. Musk v životopise vysvětlil, že rozhodnutí učinil z obavy, že Moskva by odvetou mohla použít jaderné zbraně.

„Někdy je chyba víc než jen chyba. Tím, že Elon Musk nedovolil ukrajinským dronům zničit část ruské vojenské (!) flotily prostřednictvím upozadění satelitů Starlink, umožnil této flotile odpálit rakety Kalibr na ukrajinská města. V důsledku toho jsou zabíjeni civilisté a děti. To je cena koktejlu nevědomosti a velkého ega,“ napsal Mychajlo Podoljak, hlavní poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Vyjádřil se tak v okamžiku, kdy stále pokračuje snaha o ukrajinskou protiofenzivu na východě u Bachmutu a na západě Záporožské oblasti směrem na Melitopol. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že Rusové ani po roce a půl nestanovili, co je cílem jejich vpádu na Ukrajinu, která území si ještě „chtějí podmanit“.

Ruský prezident Vladimir Putin pronesl 30. září projev na počest takzvaného „Dne znovusjednocení Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, Záporoží a Chersonské oblasti s Ruskem“, ve kterém zopakoval standardní rétoriku o legitimitě ruské anexe ukrajinských území potvrzené v referendech, o údajné roli Západu při rozpoutání války na Ukrajině a o jednotě mezi Ruskem a okupovanou Ukrajinou.

„Sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev zveřejnil na svém kanálu na síti Telegram na počest svátku mapu, která ukazuje celé území Krymu a Luhanska, Doněcka, Záporoží a Chersonu jako ruské území. Okupační správa Chersonské oblasti zveřejnila jinou mapu, která znázorňovala ruské území zhruba zasahující do současných frontových linií ve čtyřech nejnověji anektovaných územích. Místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv, významný nacionalista a extrémní hlas v ruské vládě, nejednoznačně tvrdil, že válka na Ukrajině bude pokračovat, dokud ‚původní ruská území nebudou osvobozena.‘ Medveděvovo nejasné prohlášení a různé mapy okupačních úředníků naznačují, že Kreml musí ještě objasnit, jaká území tvrdí, že anektoval nebo zamýšlí anektovat,“ upozornil americký institut ISW.

Elon Musk se pozoruhodně vyjadřuje i dál. Na své sociální síti X sdílí Musk příspěvek, který kritizuje operace německých nevládních organizací ve Středomoří a vyjádřuje naději, že situaci změní vítězství radikální Alternativy pro Německo (AfD). „V současné době je ve Středozemním moři osm německých lodí nevládních organizací, které shromažďují nelegální přistěhovalce, kteří mají být vyloženi v Itálii. Tyto nevládní organizace jsou dotovány německou vládou. Doufejme, že AfD vyhraje volby, aby zastavila tuto evropskou sebevraždu,“ stálo na sociální síti X, čehož se dovolával i Musk. „Je si toho německá veřejnost vědoma?“ položil doprovodnou otázku.

podle americké zpravodajské stanice CNN z německého ministerstva zahraničí přišla odpověď. „Ano. A říká se tomu záchrana životů.“

Ale Musk si ještě přisadil. „Upřímně řečeno, pochybuji, že to většina německé veřejnosti podporuje,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Musk je sice podivín...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 01.10.2023 10:10:08
Ale klade správné otázky .

|  8 |  0

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…