Energetika! Postavit se EU a hájit naše zájmy. Václav Krása už se neudržel

07.01.2022 22:08

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz píše o tom, že je nutné rozvolnit náš vztah s Evropskou unií.

Energetika! Postavit se EU a hájit naše zájmy. Václav Krása už se neudržel
Foto: archiv V. Krása
Popisek: Václav Krása

„Události posledních dní by nás měly vést k velké ostražitosti vůči krokům a vyjádřením EU, reprezentované Evropskou komisí. Asi není reálné hned vystoupit z EU, ale měli bychom mít odvahu některé záležitosti si řešit sami, jako to dělají jiní. Při pevné a vytrvalé snaze a odvaze politiků toho můžeme dosáhnout. Na několika příkladech lze ukázat zcela zřejmý rozpor mezi slovy a činy představitelů EU, které bohužel přebírá i část naší politické reprezentace,“ poznamenal Krása ve svém blogu.

Zmínil například policii, jež v neděli v Amsterodamu brutálně rozehnala demonstraci proti covid opatřením. „Při pohledu na brutální zásah jsou všechna vyjádření o ochraně lidských práv zcela nevěrohodná. Účelové kecy o nesvobodě v Číně, Rusku a jinde výrazně zhoršují naše hospodářské vztahy s těmito zeměmi. Jsme příliš orientováni na státy EU a Německo, ale měli bychom mít širší portfolio našich hospodářských vztahů. Politika musí sloužit ekonomice, a nikoliv naopak, jak to dnes aplikují některé země EU včetně nás. Tato politika ekonomicky ničí Evropu a s ní i nás,“ píše Krása. 

A hovoří o upřednostňování politiky a ideologie před ekonomikou, o čemž podle něj svědčí i poslední události kolem uznání jádra a plynu za „zelené zdroje“. „Konkrétní podmínky (podle) Evropské komise mají být tak přísné, že by na nich Česko nemohlo svou energetiku postavit,“ podotkl Krása. 

„V souhrnu Komise říká, stavte si, co chcete, ale plyn bude uznáván, jako ‚zelený zdroj‘ do roku 2030 a jádro do roku 2045. To v praxi hatí český plán postavit na nich přechod od uhelné energetiky k bezemisní výrobě elektřiny a tepla, protože všechny dosavadní české vládní či oficiální energetické strategie a koncepce počítaly s tím, že uhlí v teplárenství a výrobě elektřiny z větší části nahradí plyn a jádro. Náhrada v podobě obnovitelných zdrojů je v českých podmínkách při současném stavu technologií nereálná,“ zmiňuje také Krása.

„Další stupidní případ postupu EK je obchodování s emisními povolenkami,“ připomíná Krása. „Burza emisních povolenek není nikde na světě, protože vede k růstu inflace, ke spekulacím – a EU tomu dokonce pomáhá snižováním jejich počtu, takže ceny povolenek letí do závratných výšek a zcela pokřivují trh s energiemi. Je to nelogické a proti zdravému rozumu. Jediný smysl těchto kroků spatřuji v tom, že máme být růstem cen energií a tím celkovou inflací donuceni přijmout nesmyslný Green Deal,“ zmínil s tím, že je až úsměvné, když politici ubezpečují občany, že budou hájit naše zájmy v jádru a plynu. Což je dle Krásy vědomá lež.

„Kolem energií je vše dohodnuto. My taháme za kratší konec, protože rozhodování o energetice patří do tzv. většinového hlasování, to znamená, že zde neplatí právo veta. Pokud se nechceme stát pouze vazalem, a to Německa, potažmo EU, který jen montuje a dodává, musíme se proti některým věcem postavit a hájit náš zájem,“ uzavřel Krása.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…