Erazim Kohák: Ale houby, islám je přátelský. Přečtěte si Korán. Imigranti? Jako když se přistěhuje někdo z vedlejší vsi

12.12.2016 11:34

Rozhovor s filozofem a publicistou Erazimem Kohákem přinesla internetová televize DVTV. Kohák v něm říká, že po celém světě nemají lidé rádi příchozí migranty. „To bylo u nás na vesnici taky. Když se přistěhoval někdo z vedlejší vesnice, tak už to byl cizák,“ vzpomíná.

Erazim Kohák: Ale houby, islám je přátelský. Přečtěte si Korán. Imigranti? Jako když se přistěhuje někdo z vedlejší vsi
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Prof. Erazim Kohák, Ph.D. je český filosof a publicista, zabývající se často ekologickými tématy

V USA je to prý jiné. „Průměrný Američan se stěhuje sedmkrát za život,“ podotýká Kohák. To, že se obáváme příchozích migrantů, je podle Koháka normální, to ale neznamená, že je to dobré. „Být normální nemusí být dobré,“ říká.

Chápe také strach Evropanů před lidmi, kteří přicházejí do Evropy. „Já bych tady také nechtěl žádné cizáky, a zvlášť černý,“ říká Kohák. „To je sarkasmus, předpokládám,“ reagoval moderátor Martin Veselovský. „Ano, je,“ přisvědčil Kohák.

Ve skutečnosti je přesvědčen o tom, že bychom měli migranty přijímat. „Kdykoliv jsme tohle v našich dějinách udělali, vždycky nám to bylo k našemu prospěchu,“ tvrdí Kohák. „Kdykoliv jsme se uzavřeli sami do sebe, někdo otočil klíč a zahodil ho,“ řekl.

Celé video je ZDE

Příchozí podle něj přinášejí nejen novou energii, ale také nové pohledy, jiné znalosti. „Vždyť bychom tady zatuchli v takové malinké zemičce uzavřené do sebe. Nakonec bychom se sežrali navzájem,“ podotkl Kohák.

Nemá obavu z toho, že mají pravdu ti, kteří říkají, že islám – protože většina z těch, kteří do Evropy přicházejí, jsou muslimové – je ve své podstatě náboženství nepřátelské ke křesťanství? „Ale houby. Přečtěte si Korán, to je úplně něco jiného. To je náboženství ze stejné skupiny, jako je křesťanství. Když přijde muslimská menšina do převážně křesťanské země a začne nám brát práci, tak najednou v sobě najdeme nějakou náboženskou hrdost. Proč bychom tu práci měli nechat jim? S tím zápasím celý život. Stejné je to v Anglii, stejné je to v Německu. Stejné to bylo všude, kam jsem někdy přivandroval.“

Na námitku, že Francie nebo Švédsko mají s muslimskými menšinami velké problémy, uvedl, že to je normální a je třeba mít při práci s menšinami trpělivost.

Moderátor ale poukázal na zkušenost starostky Obrnic. Její vesnice byla dlouho dávána za příklad možného soužití Romů s většinovou společností. Ze zkušeností starostky Obrnic ale vyplývá, že jakmile menšina dosáhne podílu 30–40 % v dané oblasti, tak sama začne určovat pravidla. „Už není možné ji ostatní společností přitlačit k tomu stylu života, který by stále ta o něco větší většina chtěla. Není to taková případová studie, že by to mohlo být komplikované?“ namítl Veselovský. Podle Koháka ale nikde není psáno, že život má být jednoduchý. „Ano, je to komplikované. Ale dokážete si představit, jaká by to byla nuda, kdybychom tady byli jenom samí Češi?“ odvětil Kohák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …