Erik Best píše o tom, co nám prý národní banka nepřiznala

11.11.2013 14:28

Neustále sílí hlasy kritizující rozhodnutí ČNB, která se rozhodla prostřednictvím intervencí oslabit českou měnu na úroveň 27 korun za euro. Do tábora varujících se přidal novinář Erik Best, podle jehož názoru ČNB stiskla přímo atomové tlačítko. Glosu ke kroku ČNB uveřejnil na svém webu.

Erik Best píše o tom, co nám prý národní banka nepřiznala
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Anketa

Máte radost z propuštění Davida Ratha?

80%
20%
hlasovalo: 10861 lidí

Česká národní banka se rozhodla ve velkém tisknout národní měnu a nakupovat za ni eura. To mimo jiné povede ke zdražení zboží dováženého k nám ze zahraničí. Bankéři svůj krok ospravedlňují tvrzením, že se pokouší přimět lidi k tomu, aby přestali odkládat nákup různého zboží a utráceli.

Publicista Best má ale za to, že ČNB stiskla nebezpečné atomové tlačítko. Své tvrzení přitom opírá o prohlášení viceguvernéra národní banky Mojmíra Hampla, které pronesl v červnu 2011 pro časopis Týden. Centrální banka „stiskne atomové tlačítko“ a uchýlí se ke kvantitativnímu uvolňování pouze tehdy, je-li situace mimořádně krizová, uvedl tehdy Hampl. „Nyní však ČNB uvádí růst exportu jako jeden z hlavních důvodů pro tisk většího množství peněz. ČNB stiskla atomové tlačítko, ale nechce to přiznat,“ tvrdí Best.

Celý komentář k přečtení ZDE

K tomu je třeba dodat, že z kroku ČNB nadšením nehýří ani nemalá část exportérů, kterým by měla slabší koruna pomoci. Stěžují si totiž na nestabilitu ekonomického prostředí. Kladou si především otázku, jak dlouho bude ČNB korunu oslabovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…