Estráda Svobodných před finančním úřadem. Mávali růžovým papírem a nadávali na odboráře a ČSSD

31.03.2016 17:47

REPORTÁŽ „Přiznávám se, že poctivě pracuji, že se každodenně rvu o chléb vezdejší.“ Typický růžový list i s tímto textem mohli ve čtvrtek podepsat lidé před finančními úřady ve Zlínském kraji. Svobodní se Soukromníky chtěli poukázat na přebujelost státního aparátu právě v den, kdy lidé mají poslední možnost podat daňové přiznání, pokud nevyužijí poradce. „Za ODS se hrálo na strunu, kdo není podnikatel, je debil,“ uvedl Tomáš Pajonk, předseda Svobodných ve Zlínském kraji, kterému se ale nelíbí ani současný stav: „Někteří lidé jsou dobří podnikatelé a jiní dobří zaměstnanci. Odboráři i ČSSD chtějí tyto skupiny rozeštvat,“ zhodnotil Pajonk.

Estráda Svobodných před finančním úřadem. Mávali růžovým papírem a nadávali na odboráře a ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Svobodných ve Zlínském kraji Tomáš Pajonk

Lodní lístek, originální daňové přiznání a také placku s nápisem „Jsem zločinec, živím se poctivou prací“, dostávali podnikatelé před finančními úřady ve Zlínském kraji. Svobodní a Soukromníci chtěli poukázat na to, že hodnoty se tvoří především u zaměstnanců či živnostníků a úřední kontroly jsou až druhořadá věc. Lodní lístek pak měl symbolizovat to, že jsou všichni živnostníci „na jedné lodi“. Řada lidí také vyplnila přiznání o tom, že poctivě pracují. „Nabízíme lidem možnost se přiznat například, že bez odmlouvání platí daně a krmí jimi stát. Když nám tento formulář lidé vyplní, dáme ho anonymně na podatelnu. Jde nám o to, aby si úředníci uvědomili, že tu jsou pro lidi,“ vysvětlil předseda Svobodných ve Zlínském kraji Tomáš Pajonk.

Sám poukazuje na to, že minulá, ale i současná vláda příliš nepřispěla k renomé podnikatelů. „Kvůli vládě ODS získali špatné jméno. Všichni si mysleli, že kdo podniká, krade. Je ale také pravda, že v 90. letech žádná pokora ze strany podnikatelů příliš nefungovala. Hrálo se na strunu, kdo není podnikatel, je debil. Jenže někteří lidé jsou dobří podnikatelé a jiní dobří zaměstnanci. Teď zase odboráři i ČSSD chtějí tyto skupiny chtějí rozeštvat,“ zmínil Pajonk.

Podnikatele naštvala Marksová: Z čeho si mám připlácet na důchod?

U stánku Svobodných před finančním úřadem ve Valašském Meziříčí se zastavil také Pavel Hodslavský. „Nejsem velký podnikatel, vydělávám si sám na sebe. Dělám rytiny do kamene,“ podotkl. „Problém nevidím ani tak u úředníků, ti se chovají slušně, spíš systém je špatný. Házejí nám klacky pod nohy. Vadí mi, když paní Marksová rozesílá upozornění o tom, že si máme připlácet na důchod, ale nikdo nemá z čeho. Člověk má problém s tím, aby se sám uživil a ještě aby platil stát?“ uvedl Hodslavský. K dopisu z Ministerstva práce, který před časem rozčílil spoustu živnostníků Pajonk podotkl: „Ten dopis byla jednoznačně mediální kampaň, která měla říct zaměstnancům: ‚Hele, živnostníci jsou šmejdi, seberou vám důchod.‘ To byl záměr.“

Pajonk: „Berou energii k podnikání novým lidem.“

Budoucnost střední třídy a drobného podnikání u nás nevidí Pajonk příliš optimisticky. „Myslím si, že bude muset přijít nějaká další krize, aby se lidé zamysleli. Zatím jsou všichni dost v pohodě. To, že se postupně bere energie podnikatelům, zatím nemusí jít moc poznat, ale nakonec situaci nevydrží. Berou energii k podnikání novým lidem. Starší už nemají východisko, a když na ně uvalí dalších deset regulací, přežijí to, protože nic jiného ani dělat nemohou. Mladí ale místo toho, aby si například otevřeli vlastní prodejnu nebo kavárnu, se nechají raději zaměstnat. Otázka pak je, kdo je zaměstná,“ uvedl. 

Do voleb půjdou Svobodní se Soukromníky. Pajonk: „Je to dobré spojenectví.“

Společná akce obou politických stran už se dala chápat i jako avízo krajských voleb. „Rozhodli jsme se, že půjdeme do voleb s nimi. Jsou silnější hlavně na Uherskohradišťsku. Máme společnou kandidátku, i když není ještě přesně určená. Snažíme se najít nějaké osobnosti krajského formátu, ale ne herce, spíš starosty nebo uznávané lidi. Soukromníci teď dostali novou krev do žil od pana Valenty, takže začínají líp fungovat a myslím si, že je to dobré spojenectví,“ uvedl Pajonk. „Stran, které jsou ochotné nějak hájit živnostníky nebo zaměstnance, moc není,“ dodal.

Thaisz: Agrolevicová vláda hází klacky pod nohy všem aktivním a pracovitým lidem

Stejně jako loni měli na stáncích k dispozici i výzvu vládě k odstraňování byrokratických překážek. „Chceme upozornit na to, že dnešní agrolevicová vláda hází klacky pod nohy všem aktivním a pracovitým lidem, jejichž daně prožírá přebujelý státní aparát nebo např. nesmyslné dotace. Chceme se postavit za všechny aktivní lidi a tímto symbolickým způsobem jim poděkovat, že jsou stále ještě schopni živit sami sebe, své zaměstnance a platit státu vysoké daně,“ uvedl Petr Thaisz, krajský předseda Strany soukromníků ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…