Etzler vybuchl a pozvracel celou Primu CNN. Jenže by měl nadávat ČT

22.10.2021 15:00 | Ze sítí

Z tragédie v USA si novinář a bývalý zpravodaj americké CNN Tomáš Etzler udělal hůl na českou CNN, kterou nemá rád. Vytkl jí, že píše o ‚ženě‘, když má psát o kameramance. Jenže stejně tak o tragédii psala ČTK a ČT. Což v komentářích nezapomenuli Etzlerovi připomenout. CNN Prima NEWS titulek změnila, ČTK také. Jen ČT zůstala u původní verze. Ale k té byl Etzler mnohem mírnější.

Etzler vybuchl a pozvracel celou Primu CNN. Jenže by měl nadávat ČT
Foto: Repro Facebook
Popisek: Tomáš Etzler moderuje debatu Nory Fridrichové, Davida Smoljaka a Zdeňka Šarapatky

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Jak informovala agentura ČTK, v USA se při natáčení filmu Rust přihodila tragédie. Známý americký herec Alec Baldwin zastřelil nešťastnou náhodou hlavní kameramanku Halynu Hutchinsovou a postřelil režiséra snímku Joela Souzu.

Tragédie ovšem posloužila jako munice pro novináře Tomáše Etzlera, dříve zpravodaje CNN. Etzlerovi se dlouhodobě nelíbí zaměření a styl práce české CNN Prima NEWS, která si od americké CNN pořídila licenci na vysílání pod její hlavičkou.

V titulku CNN Prima NEWS bylo původně napsáno, že Alec Baldwin zastřelil ženu a postřelil režiséra. Že se jednalo o hlavní kameramanku, bylo zmíněno až v perexu článku. Etzler se rozčiloval: „Tou ‚ženou‘ byla hlavní kameramanka filmu. Když v titulku mluvíte o režisérovi, měli byste psát o hlavní kameramance. Tak by to bylo v seriózních médiích produkujících poctivou novinařinu. CNN Prima NEWS ale není ani seriózní, ani neprodukuje novinařinu. Takže podle šéfů asi vše OK.“

Jak mu bylo ale v komentářích připomenuto, Česká televize, o jejíž nezávislost se Etzler velice zasazuje, měla v titulku v podstatě to samé. A do 13.00 tento titulek nezměnila. Hned několik komentátorů to nezapomenulo Etzlerovi přpomenout s poznámkami jako: „Tak to vyřiďte v ČT“ nebo „Mě to také zvedlo ze židle, bohužel ale z webu ČT!“.

„Ale no tak. Kritický ano, ale za každou cenu to taky nemá význam. Je to titulek ČTK a použilo ho například také Aktuálně. Což nehodnotím, jestli je dobře, nebo špatně, ale tahle vyhrocená kritika jen vůči jednomu médiu je trošku zbytečná,“ vytkl Etzlerovi zaujatost zprávař Echo24, jiří Komárek.

CNN Prima NEWS Etzlerovu kritiku, ať už zaujatou, či ne, vzala na vědomí a titulek změnila, a tak se čtenář hned dozví, že Alec Baldwin zastřelil kameramanku. Titulek změnila i ČTK, ze které jak ČT, tak CNN Prima NEWS čerpaly. Poslední zůstává Česká televize, která ve 13.00, kdy jak ČTK, tak CNN Prima NEWS měly titulky upravené, stále informovovala jen o „ženě“, kterou nešťastný hollywoodský herec zastřelil.

Etzler mimo jiné proslul také tím, že o radní ČT Haně Lipovské mluvil jako o „zmanipulované špinavé čubce“. A i když byl kritizován i od těch, kteří se také stavějí za nezávislost ČT, odmítal vzít zpátečku a omluvit se.

Ve 13.40 Etzler uznal, že ČT má titulek stejně špatně jako ti, které kritizoval. Při kritice se ovšem držel zkrátka, jen připomenul, že by mělo být napsáno buď kameramanka a režisér, nebo žena a muž. „Česká společnost má před sebou ještě dlouhou cestu,“ řekl. Že CNN Prima NEWS titulek změnila a ČT nikoliv, nekomentoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…