Euro spekuluje: Převod pražských nemocnic na Prahu může vadit Chrenkovi

10.04.2012 21:43

Týdeník Euro přináší reportáž o uvažovaných změnách v pražském zdravotnictví a hysterické reakci, kterou tento plán vzbudil na všech stranách politického spektra. Dohoda ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) o převedení čtyř pražských nemocnic- Nemocnice na Bulovce, Thomayerovy nemocnice, Nemocnice na Homolce a porodnice v Podolí- na hlavní město vzbudila podle Eura vlnu kritiky, ve které si překvapivě notovali politici levice i pravice.

Euro spekuluje: Převod pražských nemocnic na Prahu může vadit Chrenkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

Již dříve se objevily návrhy na převedení Bulovky a Thomayerovy nemocnice, které však byly primátorem odmítnuty. Důvodem byla především zadluženost Bulovky, která by byla pro Prahu velkou zátěží. Plánovaný holding čtyř zdravotnických zařízení by však umožnil zefektivnění zdravotní péče a proto by byl pro hlavní město zajímavý. „Tyto čtyři nemocnice reprezentují zhruba pětatřicet procent všech lůžek ve městě. To dává ekonomické možnosti, jak je řídit, nakupovat materiál a léky a ovlivňovat rozsah poskytované péče,“ uznává primátor Svoboda.

Převedení pražských zdravotnických zařízení ze státu na hlavní město je dlouhodobým záměrem ministra Hegera. Ten již od svého nástupu na ministerstvo zastává názor, že „ministerstvo by mělo určovat podmínky, za jakých má zdravotnický systém fungovat, a zastávat regulační a kontrolní úlohu. Nemělo by ale být zřizovatelem nemocnic“. V důsledku konfliktu pozic regulátora a zřizovatele se dnes spekuluje o zvýhodňování nemocnic, vlastněných státem. Heger proto prosazuje širší řešení, jehož součástí je rovněž transformace fakultních nemocnic na univerzitní.

"Masařky a zloději", nadává opozice

Odpor proti plánovanému převodu se objevil z mnoha stran. Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath nazval ministra zdravotnictví a primátora „hladovými masařkami“ a jeho stranický předseda Bohuslav Sobotka rovnou zloději. Kritika se však objevila i od některých politiků ODS. Poslanec Boris Šťastný (stále ještě hlavní soupeř primátora Svobody v pražské ODS) kritizoval „promyšlený plán, jak vyvést lukrativní zařízení přes hlavní město z majetku státu“. Podle Šťastného „po magistrátu pobíhá velká finanční skupina, která už kdysi chtěla Homolku a Podolí“. Marek Šnajdr, poslanec, mající od dob své spolupráce s ministrem Julínkem pověst nejvlivnější osoby tuzemského zdravotnictví, jej považuje za nešťastný a nesystémový a nenalézá v něm přínos pro pacienty, ani pro veřejné rozpočty.

Je možné, že důvodem kritiky mohou být i obchodní zájmy v pražském zdravotnictví. Euro spekuluje zejména o nespokojenosti zdravotnického impéria Agel Tomáše Chrenka.

Jak ministr, tak primátor přiznávají, že případný převod ještě nemá definitivní podobu a bude předmětem dalších jednání. Již samotný záměr ovšem dokázal vzbudit takovou odezvu, že se zdá, že transformace pražského zdravotnictví bude v naší politice velkým tématem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…