Eurokomisař Oettinger: Řecká vláda zřejmě začne brzy platit dlužními úpisy

07.07.2015 9:14

Řecká vláda bude pravděpodobně v brzké době nucena začít hradit účty a vyplácet mzdy a důchody ve formě dlužních úpisů. Země by se tak stala nezpůsobilou pro setrvání v eurozóně. V rozhovoru s německým listem Bild to řekl eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

Eurokomisař Oettinger: Řecká vláda zřejmě začne brzy platit dlužními úpisy
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

„Insolventní země, která zavádí paralelní měnu, nepatří do měnové unie,“ uvedl Oettinger. „Nacházíme se v kuriózní situaci, kdy Řecko je sice členem eurozóny, ale nemá téměř žádná eura,“ dodal.

Kvůli řecké dluhové krizi se dnes bude konat mimořádný summit eurozóny. Řecký premiér Alexis Tsipras v pondělí slíbil, že na summitu představí nový návrh řešení řecké dluhové krize poté, co Řekové v nedělním referendu odmítli podmínky mezinárodních věřitelů pro poskytnutí finanční pomoci. Oettinger nicméně upozornil, že nová jednání s Řeckem nebudou mít smysl, pokud budou Atény nadále odmítat reformy.

Řecké banky dnes zůstávají zavřené a Řekové tak mohou nadále vybírat peníze pouze z bankomatů. Denní limit pro jednu kartu zůstává 60 eur (zhruba 1600 Kč).

ECB se v pondělí rozhodla znovu ponechat objem nouzového financování řeckých bank beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 bilionu Kč). Zároveň zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za nouzové úvěry; podle zdroje agentury Reuters obeznámeného se situací však tento krok nebude mít na fungování bank žádný dopad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …