Eurokomisař: Sputnik? Jen kapka v moři. Petr Kolář: Volba těch, co chtějí na Východ, ne na Západ

08.03.2021 9:05

Rok 2021 je rokem soupeření o vakcínu. Z členských států EU zaznívá kritika, že Evropská komise při objednávání vakcín od farmaceutických firem zaspala. Hlasy nespokojenců se ozvaly z Německa, Francie i z Česka. Nespokojenosti využívá Rusko a snaží se dostat na evropský trh svou vakcínu Sputnik V. Podle někdejšího diplomata Petra Koláře probíhá na poli vakcín nové geopolitické soupeření. Český velvyslanec v USA to však vidí zcela jinak.

Eurokomisař: Sputnik? Jen kapka v moři. Petr Kolář: Volba těch, co chtějí na Východ, ne na Západ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Slovenský premiér Igor Matovič za zády svých politických partnerů i prezidentky Zuzany Čaputové objednal dva miliony dávek ruské vakcíny proti nemoci covid-19 Sputnik. Jeho koalice se kvůli  tomu otřásá v základech.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

Ruskou vakcínu Sputnik si objednala i řada dalších zemí. Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš tlačí na to, aby si i Česká republika objednala ruskou vakcínu. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný však zdůrazňuje, že by ruská vakcína měla projít kontrolou obvyklou pro všechny vakcíny u Evropské lékové agentury.

Komisař pro vnitřní trh EU Thierry Breton podle svých vlastních slov nemá nic proti tomu, aby si jednotlivé členské země EU objednaly ruskou, případně čínskou vakcínu, ale jedním dechem dodává, že jediné celky, které jsou pro své občany schopné vyrobit dostatek vakcín, jsou Spojené státy a EU.

„Pokud země chtějí koupit ruský Sputnik V nebo čínský Sinopharm, je to v pořádku,“ řekl. Zdůraznil nicméně, že jejich dodávky jsou jen kapkou v moři. „Jedno je jisté. Jedinými kontinenty schopnými produkovat to, co je potřeba pro jejich občany a pro planetu, jsou Evropa a USA,“ uvedl s tím, že EU bude do konce roku 2021 schopna vyrobit dvě až tři miliardy dávek, což je mnohem více vakcín, než potřebuje.

Někteří politologové se obávají, že spolu s vakcínami proti nemoci covid-19 se vlastně rozehrálo nové kolo studené války.

„Celé je to geopolitika. Je to boj o vliv připomínající někdejší poválečný Marshallův plán. To, že jsme se k němu tehdy nepřipojili, bylo předzvěstí toho, co následovalo a do jaké sféry jsme potom padli,“ řekl někdejší diplomat Petr Kolář.

Velvyslanec v USA Hynek Kmoníček se toho však nebojí.  

„Geopolitika se dnes promítá do jakéhokoliv politického dění. Nemyslím si ale, že by se sféry vlivu nakonec rozdělily právě podle původu vakcinace,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…