Eurokomisař má názory jako soudruh Brežněv, kritizuje Klaus

08.04.2013 14:46

Bývalý prezident Václav Klaus se na svých webových stránkách kriticky vyjádřil k eurokomisařům, zejména k finskému zástupci Ollimu Rehnovi. Ten má na starosti hospodářství a měnu. „Mé zděšení z jeho názorů je téměř nekonečné,“ hodnotí Klaus rozhovor, který Rehn poskytl německému časopisu Change.

Eurokomisař má názory jako soudruh Brežněv, kritizuje Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Klausovi se nelíbí zejména to, že podle Rehna je Evropa z nejhoršího venku a překonala fázi, ve které nebylo jisté, zda je euro možné udržet. Bývalý český prezident upozornil, že neexistuje snad nikdo, kdo by si to myslel. Snad jenom eurokomisaři.

Ani Klaus si prý nemyslel, že euro padne. Bude prý zachráněno za každou cenu. Tu ale nezaplatí evropští politici, ani pan Rehn, přestože současnou krizi v nemalé míře způsobili. Klaus ovšem varuje, že existence eura povede k dlouhodobé stagnaci Evropy.

Pojmy, o kterých mluví Rehn, jsem ještě neslyšel

Rehn v rozhovoru s časopisem Change prohlásil, že je nutné zůstat u reformního kursu kvůli vysoké nezaměstnanosti. Prý je také třeba překonat propast mezi „stabilitu respektující kulturou evropského severu a solidarizační kulturou evropského jihu“.

„Tyto dva pojmy jsem ještě nikdy neslyšel (a nedávají mi smysl), ale jak – jakou reformou – chce tuto propast překonat?“ ptá se Klaus ve svém článku.

Rehn má názory jako soudruh Brežněv

V Evropské unii se dlouho hovořilo o nutnosti opustit industriální fázi ekonomického vývoje a přejít na terciární sféru – služby.  Teď ale Olli Rehn mluví o tom, že je potřeba znovu vybudovat industriální základnu. „Kdo ji má vybudovat? Kdo je to my? Evropská komise? Nebo ta to jen nařídí? To už jsme u nás jednou prožívali,“ zlobí se Klaus.

V každém případě chce prý Rehn zavést zesílené řízení hospodářství z Bruselu a kontrolu finanční a hospodářské politiky jednotlivých zemí. „To už opravdu není odlišné od názorů soudruha Brežněva,“ rýpla si bývalá hlava státu.

Nic jsem neočekával, ale Rehnovy názory jsou hrůzné

Klaus poukazuje na to, že Evropská komise je evropská vláda a Rehn je evropským ministrem hospodářství a financí. Málokdo ale ví, jaké má názory. „Já jsem od něho nic velkolepého neočekával, ale ta hrůza je daleko horší než nejhorší očekávání,“ uzavírá Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…