Eurokomisařka Jourová odhodila politickou korektnost a prozradila, jak je to s informováním o zločinech uprchlíků

21.05.2016 15:40

Před vítězstvím těch, kteří „nabízejí jednoduchá řešení“, varovala v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny eurokomisařka Věra Jourová. Připustila také, že informace o kriminalitě migrantů se v západní Evropě stále „zaobalují“.

Eurokomisařka Jourová odhodila politickou korektnost a prozradila, jak je to s informováním o zločinech uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Pro Evropu bude fatální, pokud se vlády chopí ti, kdo nabízejí jednoduchá řešení. Už vidím seznam těch, kteří na to doplatí. Nejdřív menšiny, homosexuálové, pak postižení, až na to doplatíme úplně všichni,“ varovala politička.

Demokratické vlády i EU by podle ní měly neustále otevřeně a pravdivě vysvětlovat, co dělají, jaké problémy řeší a do čeho dávají peníze daňových poplatníků. „Například před rokem by bylo na pováženou, kdyby někdo otevřeně hovořil o tom, že máme problém s radikalizací mladých muslimů. Konečně se to říká,“ podotkla.

Občané musí vědět, jak se spravedlnost s těmito případy vypořádala

Na otázku, proč to neříkaly politické elity EU od začátku, reagovala tím, že jde o dlouhodobý problém. „Musíme věci pojmenovávat. Nedávno jsem říkala pro jedny belgické noviny, že musí začít represe ve vztahu k případům, jako byl silvestrovský útok na ženy v Kolíně nad Rýnem nebo když nějaká zrůda znásilní malého chlapce a pak si žádá o azyl,“ prohlásila.

Občané se podle Jourové musí dozvědět, jak se s těmito případy spravedlnost zastoupená státem vypořádala. „Pokud se to nedozví či se to nedej bože zamlčí, zkreslí nebo se neudělá nic, nedůvěra k institucím je naprosto namístě,“ přiznala.

V západní Evropě se věci pořád zaobalují

List se eurokomisařky také zeptal, jak se dívá na zjištění, že Německo či Švédsko měly tendenci zatajovat trestnou činnost uprchlíků. „Škoda se stala strašlivá. Byli přichyceni při lži v tak zásadní věci. Když tuto kritiku říkám tady, vy se tolik nedivíte, ale v západní Evropě se ještě pořád věci zaobalují,“ připustila.

Podle ní by nepotrestání pachatelů z Kolína bylo fackou do tváře všech evropských žen. „V Evropě se podle platných pravidel na ženy nesahá, pokud samy nechtějí,“ podotkla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…