Europoslanec Jaromír Štětina: Mně a mým kolegům je vyhrožováno smrtí. Množí se slovo kandelábry

13.09.2018 22:22

„Hrozí nám teď smrtí,“ stěžuje si europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09). A může za to prý komentář poslance za ODS Václava Klause mladšího, v němž Štětinu i další europoslance odsoudil a označil za „kolaboranty“ za to, že hlasovali pro možnost, aby Evropská komise zahájila řízení pro podezření z jednání maďarské vlády proti duchu evropských hodnot. A nechybělo ani vyjádření předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska či poslance KSČM Jiřího Dolejše.

Europoslanec Jaromír Štětina: Mně a mým kolegům je vyhrožováno smrtí. Množí se slovo kandelábry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Jaromír Štětina

Na základě obžaloby přednesené nizozemskou zelenou europoslankyní Sargentini europoslanci jednali a posléze hlasovali o tom, zda vyzvou Evropskou komisi k zahájení procesu s Maďarskem, na jehož konci může být až odebrání hlasovacích práv.

Schytávali to zejména poslanci, jež hlasovali pro „potrestání“ Maďarska. Konkrétně šlo o kompletní europoslanecké kluby TOP 09 a hnutí ANO doplněné o Miroslava Pocheho z ČSSD. Například Jaromír Štětina podporu kárného řízení, které může vést až k pozastavení členských práv, vysvětloval tak, že „hlasoval pro kritiku Orbána“.

Po zveřejnění jmen českých europoslanců, kteří hlasovali pro „potrestání“ Maďarska, se spustila vlna kritiky. A nechyběla ani ta od poslance za ODS Václava Klause mladšího, který považuje celou proceduru za obyčejné šikanování Maďarska. „Z českých poslanců se jako evropští kolaboranti projevili: TOP 09 Štětina, Pospíšil, Niedermayer... ANO Telička a spol. a ČSSD Poche. Fuj,“ dodal znechuceně Václav Klaus.

To, že jsou tito europoslanci teď terčem výhrůžek plných nenávisti, dává Štětina za vinu právě Klausovi ml. „Výhrůžky smrtí se stávají normou. Vyjádření Václava Klause juniora rozpoutala diskusi, ve které je mně a mým kolegům europoslancům vyhrožováno,“ uvedl na Twitteru a zdůraznil, že se v souvislosti s tím začíná množit slovo kandelábry.

Zároveň ve svém příspěvku Štětina sdílel komentář uživatele Vládi Foltána. „Pořád čekám, co všechno bude muset Václav Klaus ml. udělat, než to začne ODS vadit,“ napsal Foltán a s otázkou, kde končí hranice, se obrátil na předsedu ODS Petra Fialu. „Tentokrát jeho (Klausova) snaha vyvolat nenávist vůči konkurenci končí několika výhrůžkami smrtí českým europoslancům, např. Štětinovi, Teličkovi, Pochemu a dalším,“ zdůraznil a dodal, že podobný člověk je jako virus a postupně nakazí ostatní.

 

 

Vzápětí se pod Štětinovým komentářem objevila v diskusi nejrůznější doporučení, jak na takovou situaci zareagovat, aby se nestupňovala. Většina obsahovala slovo trestní oznámení. „Doporučuji podat trestní oznámení,“ napsal jasně Marek Rašovský. Souhlasí s ním i Eva Landishová. „Já už bych taky nad tím nemávala rukou... Nemůže to jít takto donekonečna. Podat TO,“ dodala.

Jiní projevili obavy, že Klaus zřejmě ví, co tím sleduje. „Zvláště pokud hájí právo těchto kreatur vyhrožovat a hájí to svobodou projevu. Opravdu to vypadá, že ODS s takovýmto chováním souhlasí. Pro mě je nevolitelná. Doufám, že takových je hodně,“ stálo například v reakci Pavla Rouska.

K aktuální situaci týkající se vlády maďarského premiéra Viktora Orbána se na sociální síti vyjádřil i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten uvedl, že TOP 09 postoj europoslanců podporuje. Poslanci SPD, KSČM, ČSSD a ODS na plénu Sněmovny hanobí ty europoslance, kteří podpořili řízení EK proti Orbánovu režimu. „Poslanecký klub TOP 09 podporuje postoj našich europoslanců. Kdyby demokracie u nás zdegradovala na úroveň Maďarska, přál bych si mezinárodní tlak také,“ vyjádřil se k dění v Maďarsku na svém Twitteru.

Komunistický poslanec Jiří Dolejš si ale není podle svých slov jistý, jestli onen tlak zvenčí nebude mít spíše opačný efekt, a sice posílení Orbána. „Mezinárodní tlak jistě – otázka je, zda neúspěšný pokus o pozastavení práv Maďarska spíše Orbána neposílí,“ napsal pod Kalouskův tweet. Nad Dolejšovým názorem se následně pozastavilo několik diskutujících. „U vás si občas vůbec nejsem jistý, jestli jste vstoupil do správné strany. Moc by mě zajímalo, jak se vaše názory líbí vašim kolegům,“ reagoval uživatel Cazfe. A další mu dal hned za pravdu. „Dolejš slušně diskutuje. Co si o vás mám sakra myslet, když mi nezapadáte do rudý šablony?“ Podivoval se Martin Vanžura.

Objevily se i názory, že lepší je klesnout na úroveň Maďarska, než být v totalitní EU. Podle některých Orbán akorát hájí legitimní zájmy své země. „Přál bych si mít zase jednou tak rozhodného premiéra. Hlasování MEP za TOP 09 je hanba! P. S. Demokracie u nás už je úplně v háji,“ rozčiloval se Daniel Petruška.

„Jakým právem EU strká nos do legitimní vlády zvolené v demokratických volbách?“ ptal se Roman Hanka, který prý nikde nevidí, že by Maďaři pořádali demonstrace proti své vládě, na rozdíl od Německa. „Právem mezinárodních smluv a z nich plynoucích závazků. Ty uzavřely všechny země dobrovolně, zejména přístupovou smlouvu s EU (referendum),“ vysvětlil mu Kalousek s tím, že tyto smlouvy jsou pak součástí právního řádu dané země, který žádná vláda nesmí porušovat.

Evropský parlament schválil návrh na zahájení řízení podle článku 7 Smlouvy o EU, na jehož konci by teoreticky Evropská rada mohla Maďarsku odebrat právo hlasovat v orgánech EU. Pro usnesení o zahájení trestního řízení proti Maďarsku hlasovalo 448 europoslanců, proti bylo 197 z nich a 48 se zdrželo. Ze 751 poslanců jich 58 nepřišlo do sálu a nehlasovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…