Europoslanec Niedermayer: Schodek rozpočtu ukazuje, že Babiš a Schillerová nechtějí být příští rok ve vládě

04.10.2020 15:03

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce byli ekonomka Eva Zamrazilová a ekonom a europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. Rozebírali, zda a kdy se ekonomika vzpamatuje ze současné koronavirové ekonomické krize. Hrozí, že celkově by česká ekonomika mohla poklesnout o více než 13 procent. Ale tady se Zamrazilová hlasitě ozvala a udeřila na média a některé analytiky.

Europoslanec Niedermayer: Schodek rozpočtu ukazuje, že Babiš a Schillerová nechtějí být příští rok ve vládě
Foto: pujcka.co
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Lidé v časech nejistoty více spoří, což je podle Zamrazilové i Niedermayera rozumné. Podle europoslance si ale teď lidé uvědomí, že je situace vážná a dlouhodobě změní své spotřebitelské chování.  

Podle Zamrazilové se ale prozatím nezdá, že se bude česká ekonomika propadat ještě prudčeji než ve druhém čtvrtletí. „Tady se často v médiích hovoří o tom, že zažíváme nejhorší krizi od 30. let minulého století. Já bych opravdu se proti tomuto chtěla vymezit, protože pro letošek je očekáván pokles 6,5 procenta. To je predikce Ministerstva financí a myslím si, že je realistická,“ pravila Zamrazilová.

Krize z přelomu let 2009 a 2010 byla podle ekonomky hlubší. V mnohem větších problémech česká ekonomika byla i po roce 1989, kdy přecházela ze socialistického modelu na model kapitalistický. Tento přechod Česká republika zvládla a podle Zamrazilové zvládne i současnou krizi. Slova o tom, že zažíváme nehorší krizi od 30. let minulého století, považuje ekonomka za účelová. 

Niedermayer však přesto trval na tom, že jsme mohli epidemii zvládnout mnohem lépe, kdybychom nepromarnili léto. Epidemická situace se sice zhoršuje nejen v Česku, ale například i ve Francii, jenže podle Niedermayera ve Francii vláda a úřady jednají podstatně racionálněji než v Česku.

Podle Niedermayera je třeba myslet na to, že ekonomika bude muset tak jako tak projít další transformací, modernizací.

Zamrazilová poté varovala před rychlostí zadlužování Česka. Zatímco Německo už v roce 2023 počítá opět s vyrovnaným  hospodařením, v Česku se počítá s dalším zadlužováním, a to je podle Zamrazilové problém.

Niedermayer kritizoval rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem 320 miliard. „Ten návrh rozpočtu je pro mě jasný signál, že ani Andrej Babiš, ani paní Alena Schillerová nechtějí být za rok ve vládě,“ sáhl europoslanec k bonmotu. Současná vláda totiž, podle něj, nehledá cesty, jak s celou ekonomikou pohnout kupředu a kupříkladu do vědy a výzkumu investuje příliš málo peněz, na to, jak moc se chtějí ANO a ČSSD ještě zadlužit.

Každá další vláda, která přijde po této koalici, bude sestavování rozpočtů začínat s velkým dluhem. Pokud ho bude chtít snížit třeba jen o 50 miliard, bude muset snížit důchody plošně o 10 procent nebo navýšit podnikové daně o 80 procent. „To jsou politicky sebevražedná  rozhodnutí,“ pravil Niedermayer.

Zamrazilové dala svému kolegovi v diskusi za pravdu a vyčetla vládě, že dosud nepředložila žádný plán, jak ozdravit veřejné finance. Místo toho přišla s nápadem na zrušení superhrubé mzdy, který ekonomice zasadí další tvrdou ránu. Zamrazilová proto doufá, že poslanci budou nakonec při schvalování rozpočtů v příštích letech zodpovědnější a budou přijímat jen takové zákony, které zatíží rozpočet jen krátkodobě, a nikoli na desítky let.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…