Europoslanec Rouček: Systém INDECT jsme prověřili, neporušuje etická pravidla

15.02.2013 12:10

Evropská unie chystá projekt s názvem INDECT, který má propojit výstupy z kamerových systémů s informacemi, které umisťují lidé na internet. Podle oficiálních informací spočívá jeho smysl v odhalování abnormálního chování a předcházení trestných činů. Skupina Anonymous a "pirátské" strany ale tvrdí, že tento projekt zasáhne do soukromí všech.

Europoslanec Rouček: Systém INDECT jsme prověřili, neporušuje etická pravidla
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Libor Rouček vlevo spolu s hejtmanem Martinem Tesaříkem vpravo

Další informace o projektu INECT uvedl europoslanec za ČSSD Libor Rouček v reakci na dotaz čtenářky ParlamentníchListů.cz, co se vlastně od projektu očekává.

"Projekt INDECT je výzkumný projekt, který probíhá od roku 2009 a měl by být dokončen v letošním roce. Podílí se na něm řada významných evropských univerzit. Jedná se o vytvoření komplexního monitorovacího a vyhodnocovacího systému," vysvětluje Rouček.

Europoslanec ale připouští, že INDECT vzbuzuje i určité obavy. "Vzhledem k tomu, že vyvolával od počátku řadu otázek a pochybností, byl podroben tzv. mezinárodnímu etickému auditu. Výsledkem se stalo ujištění, že projekt je v souladu s chartou základních lidských práv a svobod Evropské unie. Žádné údaje nedokazují, že by mělo docházet k porušování etických a právních pravidel. Většinu informací o projektu lze najít na internetových stránkách www.indect-project.eu," říká.

Tato nová technologie by podle Roučka měla být určena výhradně policii k vyšetřování závažných trestných činů a předcházení teroristickým útokům. "Veškeré využití ale vždy bude striktně vyžadovat dodržování základních práv a svobod a zákonů na ochranu osobních údajů," ubezpečil europoslanec ČSSD.

Obavy ze šmírování

Jak už dříve informovaly ParlamentníListy.cz, proti používání tohoto systému se bouří hackerská skupina Anonymous i pirátské strany v Evropě včetně České pirátské strany.

"Nechceme se podílet na tom, aby vznikl nějaký šmírovací systém tohoto typu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda českých Pirátů Ivan Bartoš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…