Europoslankyně ANO vzkazuje z Bruselu: KSČM pro EU není problém. Ale pokud by vládu podporovala SPD, bylo by mnohem hůř

10.06.2018 11:11 | Zprávy

Česká europoslankyně Dita Charanzová, která byla zařazena mezi dvacítku žen, jež hýbou Bruselem, je přesvědčena o tom, že případná vláda, která má být složená z ANO a ČSSD a opírající se o podporu komunistů, by v Bruselu nebyla vnímaná jako problém. Podstatně hůř by však podle ní bylo, pokud by přišla jiná alternativa, ve které by nějakým způsobem figurovalo hnutí SPD.

Europoslankyně ANO vzkazuje z Bruselu: KSČM pro EU není problém. Ale pokud by vládu podporovala SPD, bylo by mnohem hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Do europarlamentu Charanzová kandidovala za hnutí ANO. Mnozí politici hovořili o tom, že trestně stíhaný člověk na postu premiéra nedělá České republice v Bruselu příliš dobrou vizitku. „Není to ideální stav, ale za sebe mohu říct, že jsem v Bruselu nezaznamenala, že by tohle byl nějaký problém,“ uvedla v rozhovoru pro server Deník.cz.

Kauzu Čapí hnízdo o podezření z podvodu s dotacemi z EU tam prý berou jako interní záležitost České republiky, kde se věc normálně prošetřuje. „Politicky sexy je to doma, v Bruselu nikoli. Komise nedávno jasně řekla, že už to není problém EU,“ řekla Charanzová a dodala, že nadto ctí presumpci neviny a nepředvídají závěry.

Co eurposlankyni prý nejvíc trápí, je to, že nemáme stabilní vládu s důvěrou, aby se rozběhla naplno exekutivní i legislativní činnost. Rýsující se vláda ANO s ČSSD, podporovaná komunisty by prý na závadu být neměla. „Komunisté jsou na evropské platformě bráni jako jedna z evropských stran, která aktivně vystupuje v Evropském parlamentu,“ uvedla a zmínila, že z pohledu ČR to není nic, z čeho by byla úplně nadšená, kvůli historickým zkušenostem by pro ni prý bylo nepřijatelné, aby KSČM byla součástí vlády a třeba mluvila do programového prohlášení.

Daleko větší problém spatřuje v možné toleranci SPD. „Tohle by byl v Evropě problém. SPD je strana, která má za partnery lidi jako Marine Le Penovou. Je to strana, která se netají přáním, aby ČR odešla z EU, její členové mají různé rasistické výroky,“ připomněla s tím, že pro ni je to extremistické hnutí, s nímž si neumí představit spolupráci. „Nevím, co bychom s ní mohli programově sdílet,“ zdůraznila.

Původní zdroj ZDE.

Sama prý premiérovi Andreji Babišovi již avizovala, že pokud by referendum v ČSSD skončilo zamítnutím vstupu do vlády, byla by pro ni varianta s tolerancí SPD nepřijatelná. „Nedovedu si představit, že by hnutí ANO mělo těsnější spolupráci s tímto uskupením. Kdyby to tak dopadlo, musela bych z toho vyvodit osobní závěr,“ řekla na závěr Charanzová, která prý pevně doufá, že už se tahle eventualita nevrátí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…