Evidence tržeb v ČR se bude od Chorvatska odlišovat

16.06.2015 13:10

Systém elektronické evidence tržeb v Česku nebude totožný s tím, který zavedlo od roku 2013 Chorvatsko. Česká evidence by měla například umožnit zjednodušený offline režim a nebude regulovat stav hotovosti v pokladnách. Systém komunikace s českou finanční správou by měl být rychlejší a rozsáhlejší. Na dnešní konferenci v Praze to uvedli náměstkyně ministra financí Simona Hornochová a náměstek Miroslav Hejna. Návrh zákona o evidenci zatím schválila vláda, neprošel ale ještě Parlamentem.

Evidence tržeb v ČR se bude od Chorvatska odlišovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Hornochová upozornila, že česká evidence tržeb například umožní tzv. offline zjednodušený režim. Stejně tak na rozdíl od Chorvatska nebude zákonná úprava v ČR regulovat stav hotovosti v pokladně obchodníka a nebude stanovovat povinnost převzít účtenku.

V Chorvatsku systém také poskytuje údaje o personálu, který obsluhuje pokladnu. „To slouží jako nástroj proti nelegálnímu zaměstnávání a dodržování pracovní doby,“ uvedla Hornochová. Podle ní se také liší výše sankce. Zatímco v ČR by měla být maximální výše 500.000 korun, v Chorvatsku je to zhruba 1,8 milionu korun.

Náměstek ministra financí pro IT Miroslav Hejna dále uvedl, že v ČR bude systém pro evidenci tržeb vyžadovat trojnásobnou kapacitu a výkon. „Měl by zvládnout 30 milionů transakcí za den a zhruba 4000 za sekundu,“ uvedl. Zároveň česká finanční správa počítá s tím, že by maximální odezva systému finanční správy měla být dvě sekundy, v Chorvatsku jsou to čtyři sekundy.

Omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní

Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb na počátku června. Na nynější schůzi by měli o návrhu začít diskutovat poslanci. Ministerstvo financí si od toho slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, hlavně daně z přidané hodnoty. Systém by měl být spuštěn podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) nejdříve v únoru 2016. Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevou 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby. Pravicová opozice normu kritizuje.

Zástupkyně generálního finančního ředitele Chorvatska Marijana Vuraić Kudeljan dnes upozornila, že od první myšlenky na zavedení elektronické evidence tržeb po zavedení systému uplynulo osm měsíců. S návrhem evidence přišlo Chorvatsko v dubnu 2012 a v listopadu návrh schválil chorvatský parlament s tím, že proti byli dva poslanci. „Celý systém jsme spustili 27. prosince 2012,“ uvedla Kudeljan.

„Firmy i jejich poradci budou mít na přípravu na elektronickou evidenci velmi málo času. Řada podstatných, zdánlivě detailů stále není známa, proto nám navrhovaný termín zavedení přijde opravdu šibeniční,“ uvedl k zavádění evidence tržeb v ČR odborník na nepřímé daně ve společnosti PwC Česká republika Martin Diviš.

Od počátku by se mělo podle dostupných návrhů zavedení elektronické evidence tržeb týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. O dalším rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…