Evropa, prachy a Vladimir Putin: Takto podle britských novin mohou země EU doplatit na sankce proti Rusku

22.07.2014 10:34

Dnes je v plánu setkání ministrů zahraničí Evropské unie, na kterém se bude diskutovat především o uvalení dalších sankcí vůči Rusku. Britský deník Telegraph informuje o rozdílností názorů jednotlivých zemí na jejich další zostření. Konkrétně rozebírá pohled Velké Británie, Německa, Francie, Itálie a Nizozemí.

Evropa, prachy a Vladimir Putin: Takto podle britských novin mohou země EU doplatit na sankce proti Rusku
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Podle novinářky Harriet Alexander patří k nejhlasitějším podporovatelům přitvrzení sankcí britský premiér David Cameron. Tento fakt zdůvodňuje tím, že Velká Británie není obchodně natolik provázána s Ruskem jako např. Francie, Itálie či Německo. „Ruské trhy tvoří pouze 2,5 % z celkého britského exportu. Také proto si může Cameron dovolit horovat pro další sankce nejvíce ze všech lídrů EU. Přesto se sankce dotknou i Velké Británie, a to především v oblasti finančnictví, protože na londýnské burze obchodují největší ruské společnosti, které v hlavním městě často také sídlí," píše Alexander.

„Německo odebírá z Ruska třetinu své nafty a benzínu a jeho export tvoří téměř třetinu exportu Evropské unie do Ruska. Zdejší podnikatelská lobby proto další uvažované sankce hlasitě kritizuje. Německo rovněž patří k největším investorům v Rusku, což obnáší v číslech 13 miliard liber,“ mapuje Alexander situaci v Německu a dodává, že podle šéfa Výboru pro ekonomické vztahy ve východní Evropě Exkharda Cordese by další sankce mohly ohrozit až 25 000 pracovních míst v Německu.

Celý text v angličtině nadete ZDE.

„Francie je ve vztahu k dalším sankcím proti Rusku významně ovlivňována nedávno uzavřeným vojenským kontraktem. Paříž dokonce varovala své spojence, aby se nepokoušeli překazit dodávku dvou helikoptér určených ruskému námořnictvu. A to na základě prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, který se vyjádřil pro pozastavení tohoto lukrativního obchodního kontraktu," informuje o postoji Paříže Alexander.

Ani Itálie se podle Alexander nestaví k uvalení dalších sankcí na Rusko nijak zvlášť pozitivně. Zmiňuje zejména neblahou situaci italské ekonomiky, která hledá atraktivní zahraniční investory, mezi něž ruské firmy bezpochyby patří. „Luxusní italské zboží se navíc v Rusku prodává velmi dobře. Nesmíme zapomínat rovněž na movité ruské turisty, kteří neváhají na italských riviérách utrácet závratné částky za ubytování i služby,“ zmiňuje Alexander a doplňuje informaci o tom, že Itálie je čtvrtým největším obchodním partnerem Ruska, což nedávno zmínil i ruský prezident Putin.

Nizozemí zmiňuje Alexander záměrně vzhledem k tomu, že z 298 obětí na palubě sestřeleného letadla mělo 193 pasažérů holandský pas. Premiér země Mark Rutte je podle ní pod tlakem těchto okolností nucen zaujmout vůči Rusku velmi ostrý postoj a jednoznčně se stavět za sankce. „A to přesto, že Nizozemí je s 9,3 % nejvěštím příjemcem ruského exportu v Evropské unii a Rusko je největším odbytištěm pro holandský trh s květinami," popisuje Alexander složitou pozici Nizozemí v otázce sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…