Evropa zčerná. Do prdele, nadávali občané při besedě. A český imigrační šéf překvapoval: My nejsme západoevropské plačky, tudíž budeme pykat. Po večerech mívám pocity...

09.09.2015 8:50

„Kdo ochrání běžence před zkorumpovanou policií v České republice?“ „Evropa zčerná! Na všechno už je pozdě.“ I tato varování a otázky zazněly od velmi rozčílených občanů na besedě v Břeclavi. „Máte pro imigranty nějakou práci nebo se bude čekat, až to podpálí?“ Místní lidé zasypali úředníky z ministerstva, policisty a další odborníky množstvím připomínek kvůli stanovému táboru pro cizince, který vyrostl poblíž města.

Evropa zčerná. Do prdele, nadávali občané při besedě. A český imigrační šéf překvapoval: My nejsme západoevropské plačky, tudíž budeme pykat. Po večerech mívám pocity...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman (vlevo), plk. Martin Vondrášek, první náměstek policejního prezidenta (vpravo) na setkání s občany v Břeclavi

Anketa

Chcete Andreje Babiše za předsedu vlády?

26%
74%
hlasovalo: 5940 lidí

Debata začala poměrně zostra. „Kdo organizuje exodus uprchlíků ze Sýrie, Turecka, Řecka?“ ptal se rázně jeden z místních občanů. Na otázku reagoval ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman: „Na této aktivitě se podílí 30 tisíc převaděčů. Z nich bylo zatím v České republice chyceno devět, v Itálii tři, v Maďarsku a Řecku žádný. Důsledkem jsou pak kamiony s mrtvými,“ konstatoval, jenže tazatel zasypal Haišmana dalšími otázkami: „Kdo je ale platí? Jak je možné, že přicházejí poslední měsíce? O těch lidech nic nevíme! Nejsou to džihádisté? Kolik z nich jsou islamisté?“ Haišman vysvětloval, že běženci si platí cestu sami, popisoval financování pobytu uprchlíků a pak pochválil naši policii: „Víte, po večerech mívám stejné pocity jako vy, ale přes den musíme dělat všechno proto, abychom vaše i mé nelibé pocity vyvrátili. To, že policie na území ČR zachytila tolik lidí, také znamená, že tyto lidi poprvé v Evropě identifikovala,“ zdůraznil Haišman. „To, že byly zavedeny kontroly nelegální migrace, má základ v udržení bezpečnosti České republiky, veřejného pořádku a potenciálních teroristických výzev,“ dodal

Komu patří Česká televize? Hašek chce pozvat do Břeclavi Moravce

Další dotazy z publika doprovodil potlesk: „Nemyslíte si, že problematika migrace je natolik vážná, že by si zasloužila besedu s politiky ve veřejnoprávní televizi? Myslíte si, že islám jako náboženství je nebezpečný?“ Haišman ujistil, že by byl také rád, kdyby nezaznívaly lži a polopravdy, ale byla vedena věcná diskuse. „My už jsme kapacitně za hranou, ale chystá se celostátní kampaň,“ reagoval s tím, že její součástí budou i setkání s občany. Obyvatelé se pak ptali i na to, proč musí ČT platit a dále také: „Čí je to televize?“ Zástupci ministerstva proto vysvětlovali, že v této věci se musí veřejnost obrátit na zástupce jiného resortu. „Soukromá média plní zadání svých vlastníků. U veřejnoprávních médií s vámi souhlasím, myslím si, že nejsou rovnoprávně zváni hosté, kteří tyto věci komentují. Jestli chceme, aby se ČT dostala do terénu, pojďme to udělat společně. Oslovme pana Moravce, ať jeden ze svých pořadů připraví jako speciál například z Břeclavi, ať dostanou prostor i občané,“ navrhl hejtman Michal Hašek, který se také debaty účastnil a za nápad sklidil potlesk.

Z publika: Musí policie ohrožovat běžence? Kdo je ochrání před korupcí?

Přítomné policisty pak jistě nepotěšila tato překvapivá otázka z publika: „Musí, prosím vás, policie ohrožovat běžence, když je vysadí z vlaku? Před projíždějícím vlakem je převádí přes kolejiště, i když tam nemají co dělat. Kdo ochrání běžence před zkorumpovanou policií v České republice?“ Otázky sice přerušoval ruch a smích, ale dotyčný pokračoval a razantně si postěžoval: „Jezdí tu opilý policista.“ Ze strany policie zaznělo vysvětlení, že takové informace slyší poprvé a doporučení, aby kdokoli, pokud zjistí podobné negativní jevy, je ihned nahlásil. Některým občanům se ale směr, kterým se diskuse stáčela, vůbec nelíbil: „My tady nejsme kvůli policajtům, ale kvůli uprchlíkům, do prdele!“ ozvalo se z davu.

Haišman: Jestli nás někdo zaskočil nečitelností své politiky, pak je to kancléřka Merkelová

Debata plná emocí, výkřiků a dohadování pokračovala v podobném duchu. K mikrofonu se dostal další z místních občanů, kterého zajímalo, co lidé budou v táboře dělat: „Máte pro ně nějakou práci, nebo se bude čekat, až to podpálí?“ Odborníci lidem vysvětlili, že cizinci nepracují a čekají na okamžik, kdy dojde ke správnímu vyhoštění. „Mám strach z budoucnosti. Vždyť nám tady vyrůstají chalífáty! Jak se budeme bavit o bezpečnosti obyvatel? Mohla by přijít na pořad dne domobrana?“ ptala se další dáma z publika. Řeč byla také o přístupu Německa k uprchlické krizi. „Jestli nás někdo v poslední době opravdu zaskočil nečitelností své politiky, pak je to kancléřka Merkelová,“ zmínil Haišman.

„Česká republika postupuje jinak než západoevropské plačky.“ A bude za to pykat

Zástupci ministerstva také podrobně popsali, kdo a jak může získat v ČR azyl. Haišman se pozastavil nad rozdílným přístupem evropských zemí: „Zdá se, že je rozvrácený hodnotový žebříček celé části Evropy. Zdá se, že lidé, kteří by měli být nuceni, aby zůstali poblíž místa konfliktu, jsou vítání. Dívejte se na reakce aktivistů v Německu, Rakousku a možná i v Česku. Rozplakat se a každému, kdo přijde s tímto příběhem poskytnou maximální pomoc… Česká republika postupuje jinak, než západoevropské plačky,“ zmínil Haišman, který podotknul, že Česko za svůj přístup bude pykat. Zároveň konstatoval, že hranice EU není chráněná.

Místní obyvatelka: „Celá Evropa zčerná. Na všechno už je pozdě.“

V průběhu debaty se v souvislosti s principy Schengenu Haišman pěkně rozohnil: „Jestli mě chcete dostat ještě víc do varu, tak to řekněte ještě jednou a začnu řvát,“ rozčílil se Haišman. Jak se později ukázalo, na rozdíl od něj někteří obyvatelé Břeclavi evidentně na celou imigrační krizi rezignovali a očekávají temné zítřky: „Celá Evropa zčerná,“ trvala si na svém jedna z místních obyvatelek. „Na všechno už je pozdě. Na všechno. Evropa zčerná a my budeme takhle malincí,“ pohrozila a přidala potvrzující gesto. „Bojím se o své děti,“ dodala.

Hašek zmínil možnost využití areálu ve Vyškově

Martin Vondrášek, první náměstek policejního prezidenta pak spočítal, že pokud republika nějaké peníze na zajištění uprchlíků dostane, stejně z toho žádný byznys mít nebude, protože je právě na zajištění života běženců u nás použije. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek také ujistil, že kraj žádá řádná bezpečnostní opatření v táboře a zároveň upozornil na možnost rekognoskace terénu ve Vyškově a vojenském prostoru, který je mimo zastavěné území. V průběhu setkání s občany náměstek ministra vnitra Nováček uvedl, že ministerstvo musí zajišťovat dostatečný prostor pro cizince, aby se předešlo chaosu.

V případě potřeby, stany využijí cizinci

Samotný tábor u Břeclavi má kapacitu 300 lidí. Stanů je k dispozici 15, v místě jsou mobilní toalety a také šest ubytovacích buněk, které poslouží jako provizorní kanceláře nebo sklady. Celý areál, pokud bude nutné ho začít využívat, by měl být nepřetržitě hlídán ve třech směnách policisty a bude uzavřený. Osobám umístěným v tomto zařízení není umožněn volný pohyb. Součástí prostoru, kde se nyní stanové městečko nachází, je i budova bývalé věznice a i ta bude možná v souvislosti s migrační vlnou časem ve hře. Ministerstvo vnitra 7. září zprovoznilo nové webové stránky o migraci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…