Evropané ve velkém opouštějí kontinent. Důvod je prostý

28.07.2015 18:00

V Evropě vzniká nový trend. Evropané všech věkových kategorií a národů se stěhují do Jižní Ameriky za prací, aby tak unikli ekonomické krizi, která v Evropě je. Informuje o tom server Deutsche Welle.

Evropané ve velkém opouštějí kontinent. Důvod je prostý
Foto: Archiv
Popisek: Chile, vlajka

Nedávná studie Mezinárodní organizace pro migraci odhalila, že v současnosti proudí do Jížní Ameriky více obyvatel Evropy než z Jižní Ameriky k nám. A to nejen do ekonomicky vzkvétajících zemí jako Venezuela, Brazílie či Mexiko. Velmi populární destinací pro nové začátky je i Chile.

V Chile žije již zhruba 70 000 Evropanů. Hlavně Němci, Francouzi, Belgičani, Rumuni a Bulhaři. Někteří z nich už měli pracovní nabídky, když vyrazili, mnozí však prostě přijeli zkusit štěstí, poté co byli často již několik měsíců bez práce.

„Chilské společnosti často hledají v Evropě specifické experty,“ řekl Gastón González Parra, chilský expert na imigrační politiku. „Rumuni a Bulhaři jsou najímáni na práce v poušti Atacama, kde pracují se solárními panely.“

Jak ale řekla Magdalena Martín Sevilla, která po zakončení studií nemohla pět měsíců najít ve Španělsku práci, až nakonec dostala pracovní nabídku v Chile a neváhala ani minutu: „Chile není žádný ráj.“

To potvrzuje i imigrační expert Parra. „Lidé, kteří se sem stěhují, si neuvědomují, jak je v Chile všechno drahé. Pokud chcete dobře žít v Santiagu, bude to skoro stejně drahé jako v evropských hlavních městech jako jsou Londýn či Berlín.“

Tisíce Evropanů, kteří každý rok přijedou, často zůstanou u špatně placených prací někde za barem či na stavbě. Parra tvrdí, že mnohým z nich nedošel rozdíl mezi turismem a životem v dané zemi.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…