Evropě zatopíme? Symbolem českého předsednictví má být Emil Zátopek

15.05.2022 11:40

Česká republika se v druhé polovině tohoto roku už podruhé ujme předsednictví v Radě EU, na což se už chystá také Brusel. A to prostřednictvím československé sportovní legendy Emila Zátopka, kterého plánuje připomenout. Informuje na svém webu ČT24.

Evropě zatopíme? Symbolem českého předsednictví má být Emil Zátopek
Foto: František Dostál
Popisek: Emil Zátopek

Dva světové rekordy československý běžec pokořil v místě, kterým je belgický stadion U tří lip. Letos stadion čeká jiný důležitý startovací výstřel, tedy start českého předsednictví, který se symbolicky uskuteční právě zde.

  • Původní zdroj ZDE

„Druhého července se tady bude slavnostně předávat předsednická štafeta mezi Francií a Českou republikou, a to formou běhu k poctě manželů Zátopkových,“ vysvětluje ředitelka Českého centra Brusel Jitka Pánek Jurková. 

Běhat se bude ve dvojicích a zapojí se nejen politici, ale i veřejnost. Štafetu pořádá České centrum spolu se Stálým zastoupením ČR při EU, a také s belgickým atletickým magazínem nesoucím právě Zátopkovo jméno.

„Je to nová forma předávání předsednictví. Budou zde týmy z různých členských států,“ říká velvyslanec Česka v Belgii Pavel Klucký. Tím ale program nekončí.

Budovu Rady EU pak vyzdobí desítka mladých výtvarníků. Chybět však bude kontroverzní dílo z minulého předsednictví – Entropa z dílny Davida Černého, kterou nahradí právě symbol Emila Zátopka.

Umělec Černý se svou 16,4 metru širokou a 16,5 metru dlouhou Entropou čelil ostré kritice. Ve znázorněných dálnicích protínajících Německo někteří viděli hákový kříž, což Černý důrazně popírá. Turecké záchody na obrysu Bulharska evokující dlouholeté spory v bulharsko-tureckých vztazích dokonce musely být na žádost bulharské vlády zakryté černou plachtou. Černý takové výklady symboliky odmítl.

Za minulého předsednictví v roce 2009 vyvolalo kromě díla výtvarníka Černého Entropa rozruch také české video „Evropě to osladíme“ s českým vynálezem – kostkovým cukrem. Ozvaly se hlasy, že „osladit to“ má v češtině i negativní význam. Topolánkova vláda proto video operativně přejmenovala na „Sladíme Evropu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…