Evropská levice znechucena von der Leyenovou. Předvedla se prý jako naprostý xenofob

13.09.2019 12:12

Redaktor serveru Info.cz Jan Palička ve svém komentáři glosuje aktuální dění okolo budoucí Evropské komise, která se dostala pod palbu kritiky. Trnem v oku se totiž stalo záhadné portfolio nazvané „ochrana našeho evropského způsobu života“, jež získal navrhovaný místopředseda Margaritis Schinas. Levice to totiž vyhodnotila jako nepřijatelně xenofobní. Ohrožena by se prý mohla cítit i česká eurokomisařka Věra Jourová.

Evropská levice znechucena von der Leyenovou. Předvedla se prý jako naprostý xenofob
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Novinář Palička pripomíná, že když před časem padlo rozhodnutí, že šéfkou nové Evropské komise bude Ursula von der Leyenová, začala se objevovat jména jednotlivých eurokomisařů, zněla kritika, že to bude příliš levicový tým. Ironií osudu tenhle tým čelí nařčení, že se inspiroval ve slovníku krajní pravice. 

Levicovým europoslancům se trnem oku prý stalo označení portfolia navrženého místopředsedy komise Margaritise Schinase – ochrana našeho evropského způsobu života. Pokud si běžný pozorovatel říká, že to je přinejlepším úplně neříkající pojmenování, vyvádí jej Palička z omylu: Nemyslí dost progresivně, jinak by na první pohled poznal, že jde o ultrapravicový, nacionalistický slogan, který štve proti uprchlíkům a vyvolává atmosféru strachu.

„Evropský způsob života, ať už to znamená cokoliv, je zjevně zavrženíhodným konceptem. Je zajímavé, když do obdobně nazvané knihy v roce 2011 přispíval Joschka Fischer, Wolfgang Schüssel a Guy Verhofstadt, nikdo je z podpory krajní pravice neobviňoval. A poslední jmenovaný se naopak stal prototypem ‚velkého Evropana,‘“ všímá si novinář a dodává, že by vlastně bylo symbolické, kdyby se i on vůči pojmenování Schinasova portfolia vymezil.

Nejhlasitějšímu iniciátorovi prapodivné kauzy Palička navrhuje za odměnu přidělit mimořádné křeslo eurokomisaře pro tvorbu problémů tam, kde nejsou, protože asi jen těžko najdeme většího mistra v oboru. „Je to tragikomické hledání něčeho, co v jádru věci zkrátka není,“ míní Palička, podle kterého někteří europoslanci chtějí varovat před nacionalistickou rétorikou, a u toho zapomínají, že jejich vlastní slova jsou to samé na opačném konci politického spektra.

Odhaduje tedy, že von der Leyen zřejmě neohrozí osud své komise takovou podružností a název prostě změní. Přesto je to podle redaktora pozoruhodná připomínka toho, co od části europarlamentu do budoucna čekat. Ohrožena by se prý mohla cítit i česká eurokomisařka Věra Jourová. „Protože teď to je tzv. evropský způsob života a příště to dost dobře mohou být ‚její‘ evropské hodnoty, které se někomu znelíbí,“ uzavřel Palička s tím, že u eurosocialistů jeden nikdy neví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…