Evropská "ministryně zahraničí" vyzývá: Musíme vyřešit řeckou krizi

14.04.2015 20:10

Evropská unie musí projevit pružnost při řešení řecké dluhové krize, a to nejen ze smyslu pro solidaritu, ale protože jde údajně o společný zájem. Podle agentury Reuters to dnes v německém Lübecku prohlásila šéfka zahraniční politiky Evropské unie Federica Mogheriniová před zahájením dvoudenní schůzky ministrů zahraničí zemí skupiny G7.

Evropská "ministryně zahraničí" vyzývá: Musíme vyřešit řeckou krizi
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

"Když někdo padne, padne i celý systém. Jsem o tom velmi přesvědčena," upozornila Mogheriniová. Podle ní by měly ostatní země EU pochopit, že nejde jen o řeckou záležitost, ale že se týká i jich samotných. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v Lübecku varoval před lehkovážnými vyjádřeními o odchodu Řecka z eurozóny a vyzval k serióznímu hledání řešení.

Snížení důchodů pro bývalé státní zaměstnance

Eurozóna koncem března souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 100 miliard Kč) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Dosavadní návrhy Atén považuje za nedostatečné.

Věřitelé bezpodmínečně požadují od Řecka mimo jiné, aby snížilo důchody pro bývalé státní zaměstnance. Řecký ministr ministr práce a sociální solidarity Panos Skurletis dnes podle řeckého listu Ta Nea ale zopakoval, že vláda k dalšímu snižování důchodů v žádném případě nepřistoupí. Vyjádřil tak naději, že se protistrana "umoudří" a že bude ve vyjednávání dosaženo "důstojného kompromisu".

Řecký ministr životního prostředí, energie a výrobních změn Panajotis Lafazanis dnes vyjádřil názor, že EU by čelila větším obtížím než Řecko v případě, že by k dohodě nedošlo. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Parapolitika Lafazanis zdůraznil, že vyjednávání se ocitla v těžkém a kritickém bodu. Pro Řecko by ale "fakt, že se nedospělo k dohodě, neznamenal konec", protože Atény údajně mají náhradní řešení.

Řecká vláda v pondělí popřela, že se připravuje na vyhlášení platební neschopnosti

Tvrdil, že k nim patří finanční záloha od Ruska za budoucí výstavbu tranzitního plynovodu od hranic s Tureckem přes řecké území pro dodávky ruského zemního plynu evropským odběratelům. Řecko by ji "splatilo" poplatky za přepravu plynu od zprovoznění potrubí v roce 2019. Podle Lafazanise by mohla být podepsána řecko-ruská smlouva o prodloužení budoucího ruského plynovodu Turkish Stream z Turecka do Řecka příští týden.

Řecká vláda v pondělí popřela, že se připravuje na vyhlášení platební neschopnosti, případně na uspořádání předčasných parlamentních voleb, pokud se jí nepodaří do konce dubna dohodnout s věřiteli o získání další mezinárodní finanční pomoci. O případném řeckém bankrotu napsal ekonomický list The Financial Times, o možných volbách pak nejčtenější německý list Bild.

Hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) Olivier Blanchard dnes řekl, že pokud mezi věřiteli, k nimž patří i MMF, a Řeckem nedojde k dohodě a pokud Atény budou nuceny opustit jednotnou měnu, pak se s tím eurozóna dokáže vyrovnat, i když to nebude mít tak jednoduché.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…