Evropské intelektuály islámský svět přitahoval vždycky. Roman Joch píše o jedné zvláštní úchylce

13.01.2017 8:51

Konzervativní aktivista a někdejší poradce předsedy vlády Petra Nečase Roman Joch se zamýšlí nad tím, proč v minulosti tolik Evropanů studovalo islám, a dokonce konvertovalo k islámu. V textu pro Lidové noviny dokonce zazněla věta, že čas islámu ještě přijde. Podle něho by se to mohlo stát, jenže to by arabské ženy oblečené v burkách nesměly vypadat jako černé plastikové pytle.

Evropské intelektuály islámský svět přitahoval vždycky. Roman Joch píše o jedné zvláštní úchylce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

Byla doba, kdy bylo v Evropě „šik“ studovat islám, případně konvertovat k islámu a není to zas tak dávno, jak by se mohlo zdát. Řeč je o první polovině 20. století, ale i století 19. Turecká říše byla totiž například jedinou mocností, která neuznala dělení Polska. Prusko, Rakousko a Rusko si v 18. století rozdělily polské území mezi sebe a polský stát přestal existovat, alespoň z hlediska území. Polský duch a polská kultura žily dál. Osmanská říše konec Polska neuznala a našla u dvora místo i pro polského velvyslance. Podle Jocha můžeme v těchto dobách hovořit o určité islamofilii Evropanů.

Britský historik Hilaire Belloc ještě před druhou světovou válkou prohlašoval, že čas islámu v Evropě ještě přijde. Byl totiž toho názoru, že islám není samostatným náboženstvím, ale vlastně jen o něco čistším křesťanstvím. Proto tolik Evropanů přitahuje.

„Podle Belloca islám není samostatné náboženství, nýbrž křesťanská hereze, která křesťanství ‚očistila‘ od všeho tajemného a mysteriózního; tj. od svátostí a kněžství, a zbyly jen holá víra a etický systém. A to, dle Belloca, bude pro určité lidi přitažlivé vždy,“ upozorňuje Joch. „Nepodceňujte islám, jeho doba ještě přijde,“ psal prý historik Belloc.

Joch však pochybuje, že by čas islámu přišel v době, kdy muslimky nevypadají jako princezny z pohádek Tisíce a jedné noci, ale jako černé pytle. „O tom, zda může být stejně atraktivní i společnost, v níž ženy v burkách nebo nikábech vypadají jako černé plastikové pytle, jaksi pochybuji,“ uzavírá Joch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…