Exministr Ivan Pilip, který radí KDU-ČSL, promlouvá k jednání o vládě

27.11.2013 11:18

Někdejší ministr školství a financí, bývalý politik ODS a zakladatel Unie svobody Ivan Pilip v rozhovoru s Barborou Tachecí pro Mf Dnes přináší podrobnosti z povolebního vyjednávání sociální demokracie, ANO a lidovců, kterým při jednání radí. O dalším vstupu do politiky neuvažuje, v tomto směru se ale podle něj nic plánovat dopředu nedá.

Exministr Ivan Pilip, který radí KDU-ČSL, promlouvá k jednání o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyjednávací týmy ČSSD a KDU-ČSL

Podle Barbory Tachecí, která s Ivanem Pilipem vedla rozhovor pro Mf Dnes, působil bývalý politik jako člověk, který je rámcově spokojený. Přičemž novinářka podotýká, že slovo rámcově používá v případě, kdy si mírou popisovaného štěstí není úplně jistá.

Na dotaz týkající se dětí a toho, zda jdou v otcových šlépějích, se Pilip rozpovídal o svém synovi, který přinesl špatnou známku ze základu společenských věd, kdy tématem byly Parlament a fungování demokracie. "Tak to mne opravdu rozčílil," svěřil se bývalý politik.

Nyní kromě dalších aktivit působí jako člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL. Popírá ale, že by se jeho angažmá dalo považovat za začátek návratu k politické kariéře. "Nikdy jsem nepřestal politiku sledovat, ale že by to zrovna znamenalo snahu o nějaký zásadní návrat... Nevím, jestli se v tom dá nějak plánovat. Opravdový vstup do politiky je ve chvíli, kdy se rozhodnete kandidovat, a to na obzoru nevidím," říká.

Přímo nevyvrátil, že by hodlal vstoupit k lidovcům. Vstupovat do strany je ale podle něj nevděčná věc, což - jak podotýká Tachecí - musí sám dobře vědět, protože byl členem tří politických stran.

Alternativy ke zvyšování firemních daní

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka uvedl, že pokud ANO a lidovci nepřistoupí na zvyšování firemních daní, bude po nich chtít, aby navrhli jinou alternativu, jak do státního rozpočtu napumpovat peníze. Pilip vidí alternativy hned dvě: zvýšení příjmu státu z ČEZ, kde je podle něj nevyplácená a uměle udržovaná zbytečně vysoká hotovost. Pak je prý možné přemýšlet o nějakém zdanění finančních transakcí.

S logikou šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nejdříve zacpat díry, kudy tečou peníze z rozpočtu ven, a teprve potom zvyšovat příjmy, Pilip veskrze souhlasí. "Úsilí jdoucí tímto směrem je správné, ale vyvolávají se tady nereálná očekávání, co to může přinést," podotýká bývalý politik.

Nadále je ale přesvědčen, že "model Babiš" nemá šanci na úspěch. Do politiky se podle něj dostala kromě pravice - levice ještě druhá osa, která je mezi politickými a nepolitickými uskupeními. A je přesvědčen, že to nepolitické se na scéně může objevit, ale nemůže setrvat delší dobu, protože s novými a novými problémy, které politika přináší, se bez jednotného pohledu na svět začnou postupně různit názory jednotlivých poslanců, ale i voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…