Exministr Svoboda v ČT: Kníže spor o Klausovou zbytečně vyhrotil

28.04.2013 13:03

Bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček přišli do další části Otázek Václava Moravce. Hlavním tématem je spor o jmenování velvyslanců mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09).

Exministr Svoboda v ČT: Kníže spor o Klausovou zbytečně vyhrotil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Konflikt mezi Zemanem a Schwarzenbergem propukl kvůli případnému jmenování bývalé první dámy Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku, což si přeje hlava státu. Schwarzenberg zase dlouhodobě prosazuje názor, že velvyslancem by měli být zkušení kariérní diplomaté.

Média dostanou svůj díl masa, aby nám nechali čas na vyjednávání

„Je v zájmu ČR, abychom se nějak domluvili,“ prohlásil Kmoníček. Rýpl si do médií, že ve chvíli, kdy se otázka dostala na veřejnost, novináři se tím začali obsesivně zabývat.

„Budeme potřebovat to, aby média dostala svůj díl masa a nechala nám čas na vyjednávání,“ uvedl Kmoníček.

Svoboda: Schwarzenberg měl pozvat Klausovou na schůzku

Bývalý ministr zahraničí Svoboda prohlásil, že by se nechtěl do podobné situace dostat. „Nepřipustil bych, když mi prezident republiky naznačí, koho si přeje za velvyslance, abych z toho udělal téma, obehnal se zdí,“ vysvětlil.

Podle Svobody by Schwarzenberg mohl pozvat Livii Klausovou na schůzku. Mohl by s ní probrat situaci, zjistit, zda je způsobilá a umožnit další jednání. Teď se to ale zapouzdřilo.

„Zároveň Karel Schwarzenberg musí mít zájem, aby lidé, které navrhne, vyjeli. K tomu potřebuje prostor na vyjednávání. Zavřením dveří se ten prostor nevytvoří,“ míní Svoboda.

Podle něj si Schwarzenberg nemůže být jistý, že ho premiér podrží. „Je to v rukou premiéra a má se dohodnout s prezidentem. Je potřeba jeho podpis, aby to bylo platné,“ prohlásil o návrhu a jmenování velvyslanců.

Spor o velvyslance nás nepoškozuje. Takových příběhů už bylo

Někdejší ministr ale tvrdí, že je přehnané tvrdit, že současný spor poškozuje Českou republiku v zahraničí. „Takových příběhů se stalo. Je to vnitropolitická bitva, je nevkusná, mělo by se jednat,“ přál by si Svoboda.

Přesto si podle něj politici zahrávají s osudy velvyslanců. Oni nejdřív musí získat agrément, tedy souhlas těch zemí, že je přijmou jako velvyslance České republiky.

Místa na zahraničních ambasádách jsou obsazena stávajícími velvyslanci

Kmoníček k tomu dodal, že na situaci není nic nového. „Tady neexistuje nic v tom, co se stalo, co by bylo nestandardní. Prezident Zeman se chová jako všichni předchozí prezidenti. Nestandardní je, že se vše probírá veřejně,“ myslí si šéf hradního zahraničního odboru.

Poukázal na to, že místa jsou nadále obsazena stávajícími velvyslanci, kteří pracují dobře, a budou v tom pokračovat. Máme úřady, kde si to dovolit nemůžeme. Například Moskva nebyla obsazena měsíce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…