Exministryně Valachová přišla k Drtinové a promluvila ke kauze rozdělování dotací do sportu

25.08.2017 18:10

Hostem v pořadu DVtv.cz moderátorky Daniely Drtinové byla bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Exministryně Valachová přišla k Drtinové a promluvila ke kauze rozdělování dotací do sportu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

Valachová opustila ministerstvo kvůli dotační kauze, de facto bez vlastního přičinění. „Když teď vrcholí rozpočet, tak mě trošku svrbí prsty a jde na mě zlost, protože jsem samozřejmě na straně zvyšování školského rozpočtu,“ zmínila exministryně. 

  • Video najdete ZDE

Ke kauze rozdělování dotací na sport Valachová uvedla, že o tom zkrátka nevěděla. „Stalo se,“ sdělila Valachová s tím, že zatím nikdo nebyl pravomocně odsouzen. V kauze je mimo jiné zapletena bývalá náměstkyně ministryně Simona Kratochvílová, s níž měla Valachová blízký přátelský vztah. „Manažerské selhání odmítám,“ podotkla exministryně. „Byla jsem poměrně tvrdá na nastavování pravidel, hodně věcí se podařilo odstranit,“ dodala. 

„Předtím, než jsem přišla do resortu, zde byl chaos,“ míní. „Kdybychom nezavedli pravidla, tak by policie neměla co vyšetřovat, protože bez pravidel těžko posoudíte něčí zavinění,“ sdělila ministryně.

Valachová se pak ve svých slovech pustila do předchozích vlád. Podle ní sice tvrdily, že školství je priorita, ale potom pořád jen škrtaly. „Škudlit na vzdělání je něco hloupého,“ míní s tím, že od nového ministra financí Ivana Pilného (ANO) toto nečeká. Zároveň poměrně expresivně řekla, že si myslí, že to, co dělaly minulé vlády ve školství, byla krádež. „Nedovoleně si půjčovaly z kapes učitelů,“ řekla.

Závěrem se pak Valachová vyjádřila ke kariérnímu řádu, který nedokázala protlačit Senátem. „Myslím si, že se stal obětí dvou věcí. Otázka mé demise na to měla velký vliv. A druhá věc byla otázka informovanosti. Ale tady si myslím, že jsme udělali, co jsme mohli,“ řekla. "Řada učitelů doteď nepostřehla, že kariérní řád nebyl schválen,“ zmínila závěrem Valachová s tím, že si myslí, že kariérní řád byla dobrá věc pro učitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…