Experti v ČT: Rozkolísaný arabský svět a riziko multikulturalismu

09.04.2015 21:39

Arabista, islamolog z Ústavu religionistiky FF MU Miloš Mendel, politický a kulturní geograf z Ostravské univerzity Vladimír Baar a náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák hovořili ve čtvrtečním Hyde Parku České televize o potenciálních rizicích, která se skrývají v arabském světě. Došlo na situaci v Jemenu, Turecku, Íránu i Tunisku. Hovořilo se i o obecnějších problémech migrace a multikulturalismu.

Experti v ČT: Rozkolísaný arabský svět a riziko multikulturalismu
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Miloš Mendel se na přání jednoho z diváků v úvodu věnoval situaci v Jemenu. Tamní společnost je velmi rozdělená, a to kvůli tomu, že i dnes tam velkou roli hrají kmeny. „Kmeny, které se vzepřely vládě současného jemenského prezidenta, jsou šíité, ale ne šíité tradiční. Tyto šíitské kmeny byly kmeny vládnoucí až do roku 1962, kdy je svrhl vojenský převrat,“ popsal situaci Mendel. Tyto kmeny byly ve společnosti upozaďovány, ale dnes se opět snaží převzít kontrolu nad Jemenem. Začaly s tím už během tzv. arabského jara během roku 2011.

Islámské státy přestávají být bezpečné

Írán je šíitskou lokální velmocí, která se snaží prosadit svůj vliv proti sunnitské Saúdské Arábii. Mendel v této souvislosti poukázal na to, že v blízkosti velkých ropných polí v Saúdské Arábii žijí šíité a Írán je teoreticky může využít k destabilizaci svého rivala.

Neměli bychom ale zapomínat ani na africkou skupinu Boko Haram, která se projevuje především tím, že vraždí. Podobně tomu je i v případě afghánského hnutí Tálibán. Důležitou roli v arabském světě hraje i Egypt, který nakupuje zbraně v Rusku, ale spolupracuje i se Západem, což se dělo už od 50. let 20. století. A samozřejmě musíme mít na zřeteli i Al-Káidu a Islámský stát. Tyto dvě skupiny dnes stojí proti sobě. V neposlední řadě v regionu hraje roli i Turecko se silnou armádou, které ale dalo najevo, že bez pomoci dalších spojenců nebude intervenovat proti Islámskému státu. „Turecko nikdy nebude radostně podporovat kurdský odboj proti Islámskému státu,“ konstatoval Mendel s tím, že v zájmu Turecka rozhodně podpora Kurdů není.

Nakonec konstatoval, že islámské státy přestávají být bezpečné, ale Tunisko či Maroko ještě představují výjimku. „Jistě je možné podívat se do Jordánska, do Spojených arabských emirátů a podobně,“ shrnul svůj pohled arabista.

Dejte na svůj zdravý rozum

Náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák také konstatoval, že Tunisko je relativně bezpečné. Tuniské bezpečnostní složky věnují dnes zvýšenou pozornost bezpečnosti v přímořských oblastech, protože mají velký zájem na tom, aby turisté zemi navštěvovali.

„Hlavní roli při cestování by měl hrát zdravý rozum. Já bych dnes rozhodně nejel s rodinou obdivovat památky do Sýrie či Iráku,“ poznamenal náměstek. Lidem cestujícím do zahraničí doporučuje, aby se zaregistrovali v systému DROZD, v němž je bude relativně snadné dohledat i s kontakty na příbuzné. A pokud jedou Češi do zemí, kde naše vlast nemá zastupitelský úřad, mohou se obracet na zastupitelské úřady jiných členských zemí EU.

Problém multikulturalismu

Nakonec v pořadu vystoupil i Baar, jenž vyslovil obavu, že schopnost Evropy přijímat muslimské uprchlíky je už dovršena. „My jsme odřízli kritiku multikulturního modelu nastolením politické korektnosti, při níž kdokoliv, kdo upozornil na problémy multikulturalismu, dostal nálepku xenofoba,“ podotkl Baar. Jinou věcí je, jestli dnešní politické strany, kritické k multikulturalismu, přinesou nějaké lepší řešení. Faktem ovšem je, že muslimská menšina není tolerantní ke křesťanské většině v Evropě, a to je velký problém. „Nastal čas, aby i demokratičtí politici vyslyšeli strach občanů z těchto problémů. Politikům bych doporučoval širokou diskusi a aplikaci řízeného přistěhovalectví,“ poradil poslední host čtvrtečního Hyde Parku.

Stejně tak je ale třeba začlenit do společnosti dosavadní přistěhovalce, aby se neuzavírali ve vlastních komunitách. Hledejme, proč se tito lidé mnohdy nechtějí integrovat a lpí na hodnotách, které je izolují od většinové společnosti,“ podotkl Baar. Je třeba zohlednit také to, že určité skupiny provozují byznys s migrací a budou se starat o to, aby nepřišly o zdroj svých příjmů. Odborník apeloval na bohatší arabské státy, aby samy přijímaly uprchlíky z rizikových oblastí, jako je Sýrie

Nesmíme zapomínat i na klimatické změny, které nejen arabský svět ohrožují nedostatkem vody. To je podle odborníka především technologická otázka, protože vody v oceánech máme dost, jen je třeba vynalézt technologii, která mořskou vodu levně přemění na vodu užitkovou či pitnou.

Svět je velmi rozkolísaný a migrace z chudších do bohatších zemí tuto rozkolísanost ještě posílí, konstatoval na závěr Baar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…