Experti z Univerzity Karlovy představili, co vybádali z grantu: Rusko za agresivní chování musí zaplatit, a to se neděje. Další na řadě bude Pobaltí

22.09.2018 11:47

Bude válka? Příští útok Ruské federace povede s největší pravděpodobností na Pobaltí. To mj. zaznělo na besedě s autory publikace „Ruská agrese proti Ukrajině“ Janem Šírem a Lubošem Švecem z Univerzity Karlovy v Praze. Akce, která se uskutečnila v rámci plzeňského knižního veletrhu, se zúčastnilo něco přes dvacet posluchačů, především studentů. Kniha vznikla díky grantu resortu školství i díky Institutu mezinárodních studií FSV UK.

Experti z Univerzity Karlovy představili, co vybádali z grantu: Rusko za agresivní chování musí zaplatit, a to se neděje. Další na řadě bude Pobaltí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin zdraví návštěvníky mistrovství světa ve fotbale

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí

Kniha, která vyšla koncem minulého roku ve vydavatelství Karolinum a vznikala dva roky, je pro studenty UK dokonce zdarma.

Rusko rovná se agresor

„Reaguje na mimořádnou společenskou závažnost toho, co se odehrává prakticky na dohled od našich východních hranic. Je zde situace spojená s mezistátním ozbrojeným konfliktem, kdy jeden stát, snad poprvé od roku 1945, zabral území druhého státu, sousedního státu, silou. To se nás bytostně dotýká, protože se nejedná o nějaké vyjasňování nějakých záležitostí mezi dvěma státy, ale o přímou agresi,“ uvedl na úvod Jan Šír. „V důsledku toho došlo k dalšímu zhoršení bezpečnostního prostředí v našem bezprostředním okolí. Vztahy Ruska a Západu vykazují zcela jasné znaky další konfrontace a její eskalaci a gradaci,“ varoval dále přítomné.

„Kniha je výsledkem kvalitní práce specifického vysokoškolského výzkumu, financovaného díky grantu Ministerstva školství ČR,“ pochlubil se pak dále autor. „Velká část prací na tvorbě probíhala v roce 2016 a rok 2017 byl věnován finalizaci. Podílelo se na ní 16 pracovníků Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, což je naše domovské pracoviště. Spolupracovali i dva zahraniční kolegové, ukrajinský novinář a nezávislý ruský bezpečnostní expert,“ vypočítával Šír.

Luboš Švec pak zmínil, že publikace reaguje na okupaci Krymu a konflikt na východní Ukrajině. „Zabývá se analýzou základních konceptů procesu zahraniční politiky a vojenské strategie.“ Šír k tomu dodal, že se jedná o naprosto bezprecedentní útok. „Anexe svrchovaného území cizího státu je něco, co tady nemá obdoby. Víme, kam tolerance takového chování ve třicátých letech vedla. Mrzí mne, že v této situaci málo hovoří právníci,“ posteskl si a pobídl k větším sankcím vůči Rusku „My v České republice se nacházíme v informační válce. Dezinformací vidíme všude kolem dost a dost,“ uvedl před auditoriem Šír. Poté konstatoval: „Mám i zkušenosti z Německa, kde jsem v tomto roce působil, že mediální diskurs je mimořádně fragmentován, polarizován a radikalizován,“ podělil se s přítomnými znepokojený autor.

Neřešme Banderu, řešme Kreml, a tvrdě!

„Jde o invazi jednoho státu do druhého a my tady řešíme, jestli Bandera byl fašista, nebo ne. To je příklad velice úspěšné informační operace, že se podstata problémů zamlžuje,“ ukázal na ruské aktivity Šír. „My v knize nabízíme věci oproštěné od veškerého balastu. Na našem území operují cizí mocnosti, především v informační oblasti. Jedním ze zjištění celého toho projektu je zjištění, že celá problematika je závažnější, než jsme si mysleli,“ řekl konsternovanému publiku.

Dotaz novinářky zněl: „Říkal jste, že Ukrajinou to neskončí a že agrese je naplánovaná a bude pokračovat na další státy...“ Šír se poněkud ohradil: „Naplánovaná ne, ale pokud nebudeme vytvářet podmínky, aby se toto chování nevyplatilo, tak je logické, že ten, kdo se tímto způsobem chová, bude vyloučen, a proto jsou tak důležité sankce. Ten, kdo se chová způsobem, který je nezákonný, představuje zločin, který má naprosto destruktivní dopady, aby nesl důsledky. Zkoumají se třeba bezpečnostní aspekty v Pobaltí a přišlo se na tři scénáře ruské agrese,“ šokoval přítomné Šír a Švec si přisadil: „Když se podíváte do pohnutých dějin dvacátého století, lze hledat analogie, když agresor nebyl včas zastaven. Hrozí samozřejmě daleko větší konflikt, jestliže se neozve mezinárodní společenství, které dá jasně najevo, že agrese se nevyplácí.“

Nezájem politiků, omyly médií. Kdo za tím vším stojí?

Dotaz ženy k autorům byl, zda pánové zaznamenali zájem i z řad politiků. Šír si posteskl: „Jen sporadický. Politická reprezentace se nyní dynamicky proměňuje, stabilní strany se mění. O knihu se paradoxně zajímají především ti, kteří jsou aktuálně ohroženi, tedy ukrajinská strana. Na anglickou verzi už nemám sílu, společenské vědy jsou těžké na překlad,“ posteskl si.

„U nás se pořád hovoří o ukrajinské krizi, což je naprosto vyprázdněný pojem. Ruskou armádu nazýváme v konfliktu povstalci, rebely, domobranou. Hovořilo se o vypuknutí konfliktu, zahájení operace, to je typické pro média,“ uvedl ještě Šír. Nejedná se prý o žádnou občanskou válku, ale o bezprecedentní agresi, která zůstává bez rázné odpovědi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …