Exposlanec Wolf zřejmě nebude muset vracet dotace

13.04.2012 10:47

Exposlanec Petr Wolf, odsouzený za zneužití jedenáctimilionové dotace, zřejmě nebude muset vracet celou částku, ale zaplatí jen pokutu zhruba 140 000 korun.

Exposlanec Wolf zřejmě nebude muset vracet dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle České televize to vyplývá z dokumentů o výsledcích kontroly finančního úřadu. Úřad Wolfově firmě údajně vytýká pouze to, že měla chyby v účetnictví.

Za zneužití státní dotace ostravský krajský soud poslal Wolfa na pět let do vězení. Jeho manželce udělil podmíněný dvouletý trest se zkušební dobou na čtyři roky. Soud také rozhodl, že Wolfovi mají zaplatit 1,2 milionu korun. Wolf, jenž má z této částky uhradit milion, od počátku obvinění odmítá. Kauzu bude dále posuzovat Vrchní soud v Olomouci.

Z hrozby ve formě zabavení celé dotace podle ČT zřejmě bude jen sankce ve výši jeden a půl procenta, konkrétně 144 691 korun. Ministerstvo financí s ohledem na mlčenlivost odmítá výsledek kontroly komentovat.

Wolf se obrátil na policii

Podle dokumentů, které má ČT k dispozici, ale i resort Wolfově firmě prominul penále ve výši zhruba pět tisíc korun. "Ani k této záležitosti se daňová správa nemůže vyjadřovat," řekla ČT její mluvčí Jaroslava Musilová.

Vrácení peněz od Wolfa v minulosti nepožadovalo ani ministerstvo životního prostředí. Už v roce 2008 s ním uzavřelo takzvanou dohodu o narovnání, doplnila ČT.

Wolf míní, že výše pokuty dokazuje to, že jedenáctimilionový daňový podvod nespáchal. "Kromě této částky takzvané rozpočtové nekázně k žádné škodě nedošlo. Plnili jsme to, co ministerstvo uznalo a co podepsalo," uvedl.

Sám se navíc obrátil na policii, protože se podle něj množí útoky na jeho osobu.

Podle soudu Wolf a později i jeho manželka podvedli ministerstvo životního prostředí (MŽP). V rámci programu na podporu vědy a výzkumu jejich firma UT 2002 žádala dotace na dva projekty. Zabývaly se například ochranou přírody, krajiny či nakládáním s odpady.

Dotace podle soudu firma získala na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Policie Wolfa obvinila v listopadu 2009, poté co ho vydala sněmovna k trestnímu stíhání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…