Exšéf ÚZSI zásadně: Bordel! Mlejnka prověří jeho podřízení? Je jasné, jak prověrka dopadne

18.08.2022 22:38

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje úniky informací a neoprávněné lustrace v korupční kauze Dozimetr. Podle jednoho z obviněných se jich dopouštěl ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek. Toho nyní prověřují jeho vlastní podřízení, což je dle bývalého ředitele ÚZSI Karla Randáka „postavené na hlavu“. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by měl Mlejnka „postavit mimo službu“, řekl Randák v rozhovoru pro iDNES.cz.

Exšéf ÚZSI zásadně: Bordel! Mlejnka prověří jeho podřízení? Je jasné, jak prověrka dopadne
Foto: NFPK
Popisek: Karel Randák

Podle Randáka není v pořádku, že nový šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek stále nemá prověrku na přísně tajné. „Samozřejmě, že to v pořádku není, ale žijeme v České republice. Je tady bordel,“ řekl Randák.

„Určitě se to dá udělat tak, že tomu člověku po dobu, kdy ho teď budou prověřovat jeho podřízení, což je také na hlavu postavené, tak se mu může dát výjimka, aby funkci mohl vykonávat. A bude se čekat, jak dopadne prověrka. Což je víceméně jasné, jak dopadne,“ dodal, že vhodnější by bylo, kdyby se šéfem ÚZSI stal někdo, kdo už prověrku na přísně tajné má.

  • Původní zdroj ZDE

Na dotaz, co by v současné situaci bylo vhodné, Randák uvedl: „Co se týče toho, jaké jsou kolem teď dohady, tak tady existuje krásné a čisté řešení. Pan Mlejnek je již ředitelem, ale nic nebrání panu ministrovi Rakušanovi, aby toho člověka takzvaně ‚postavil mimo službu‘. Což je úkon, který se běžně dělá, když je nějaké podezření na něco. Po tu dobu, než se prověří všechna ta podezření, která existují.“

Vláda si podle jeho slov uškodila, že tak dávno neučinila. „Vláda rozhodla tak, že pana Mlejnka jmenovala, nebude ho odvolávat a dokonce ho nepostaví ani mimo službu. Podle mě je to politická záležitost. Myslím si ale, že si tím vláda dost uškodila,“ míní Karel Randák.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …