Exšéf rumunské rozvědky nevyloučil, že CIA měla v Rumunsku vězně

13.12.2014 17:17

Bývalý šéf rumunské rozvědky SIE Ioan Talpes nevyloučil, že americká Ústřední zpravodajská služba CIA držela ve svém tranzitním centru na území této balkánské země vězně podezřelé z terorismu. Talpes tvrdí, že rumunské úřady neměly ponětí, co se v tomto zařízení děje, napsala dnes agentura AFP.

Exšéf rumunské rozvědky nevyloučil, že CIA měla v Rumunsku vězně
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

„V Rumunsku bylo centrum, o které se od samého začátku starali Američané a rumunská strana se nezajímala o to, co Američané dělají, aby jim ukázala, že nám mohou důvěřovat," řekl Talpes v deníku Adevarul.

Po teroristických útocích z 11. září 2001, v době, kdy Rumunsko usilovalo o přijetí do NATO, Washington a Bukurešť jednaly o „podpůrných zařízeních pro CIA, která jí budou k dispozici pro její aktivity na území cizích států", prozradil Talpes. V letech 2000 až 2004 působil jako poradce prezidenta Iona Ilieska.

Podle v úterý zveřejněné zprávy amerického Senátu o brutálních metodách, jež CIA po 11. září 2001 využívala při výsleších lidí podezřelých z terorismu, měla tato rozvědka tajné věznice v Thajsku, Afghánistánu, Rumunsku, Polsku a v Litvě.

Rumunsko doposud nikdy nepřipustilo, že by na jeho území v minulosti existovaly tajné věznice CIA.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…