Exšéf tajné služby o migraci: Perverzní. Impotentní Evropa. Hrajeme si s ohněm. Nejhorší problém v historii. Čekejte nástup radikálních stran

17.05.2016 13:51

Bývalý ředitel britských tajných služeb varuje před politikou Evropské unie vůči Turecku. „Umožnění bezvízového styku mezi EU a Tureckem dá možnost milionům Turků jednoduše přijít do Evropy. Přirovnal bych to k manipulaci s benzínem v blízkosti ohně,“ sdělil Richard Dearlove britským reportérům.

Exšéf tajné služby o migraci: Perverzní. Impotentní Evropa. Hrajeme si s ohněm. Nejhorší problém v historii. Čekejte nástup radikálních stran
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Anketa

Je Bohuslav Sobotka lepší premiér než Mirek Topolánek?

27%
73%
hlasovalo: 7075 lidí

V pondělí Sir Richard Billing Dearlove vystoupil v programu BBC „Svět v pohybu“. Promluvil o svých obavách plynoucích z existence bezvízového režimu mezi Evropskou unií a Tureckem. Přestože se staví jednoznačně proti, uznává, že „zavření dveří mezi oběma partnery rovněž není možností“.

Jeho obavy vyplývají z toho, že v příštích pěti letech by do Evropy mohly zamířit miliony migrantů.

„Nabídnout Turecku bezvízový styk, a tím umožnit jeho 75 milionům občanů volný vstup do zemí Evropské unie se mi zdá býti dosti perverzní ideou. Je to jako manipulace s benzínem v blízkosti ohně, jenž se druzí snaží uhasit,“ prohlásil.

Podle bývalého agenta bude mít příchod tolika migrantů pro kontinent dalekosáhlé následky. „Geopolitický dopad těchto změn výrazně ovlivní evropskou politickou scénu, jelikož ti obyvatelé, kteří se tokem migrantů cítí být ohroženi, ať už z racionálních důvodů, či nikoliv, budou nabírat čím dál větší vliv. To se už stalo například v Rakousku. Ostatní extremistické strany v jiných evropských zemích budou následovat,“ míní Dearlove.

Dearlove je rovněž přesvědčen, že současná uprchlická krize, které Evropa čelí, je „závažnější“ než ta, která v Evropě nastala v roce 1945 na konci druhé světové války. Ta současná krize je totiž dle jeho slov „ze své podstaty globální“.

Současná uprchlická krize též podle Dearlova znemožňuje evropským státům postupovat jednotně. Činí tak z Evropy „impotentní kolos, který momentálně čelí největšímu sociálnímu a humanitárnímu problému ve své historii“.

Bývalý „mistr špionáže“ je toho názoru, že skutečnost, že současná konfigurace 28 členských států EU není schopná čelit tak vážné hrozbě, může znamenat, že EU již možná „završila svou historickou roli“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…